Nyitókép: Euronews

 

Megérkezett Magyarországra az orosz Szputnyik vakcinaszállítmány, amely százezer magyar ember elsőkörös oltását biztosítja – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt mondta, az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, és azokat az ottani szakmai döntés után fel is lehet használni.

 

„A gyorsaság rendkívül fontos az oltások vonatkozásában, hiszen ha csak egy nappal tudjuk előrehozni az oltási menetrend végrehajtását, akkor is 100-150 ember életét meg tudjuk védeni”

 

– hangsúlyozta.

 

 hirdetes_400x285  

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Magyarországon a gyógyszerészeti intézet január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát.

Szijjártó péntek este tette közzé a videofelvételeket arról, ahogy Szentpéterváron megkezdődött a százezer adag Szputnyik V vakcina előkészítése a szállításra, majd a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmánnyal a kamion útnak indult Budapestre.

 

A Szputnyik V vakcinát széles körben Oroszországban, illetve Szerbiában alkalmazzák. Magyarországi beszerzése vitákat generált, mert a harmadik fázisú klinikai tesztekről nem volt megfelelő részletességű nyilvános dokumentáció.

 

Múlt héten Szputnyik V vakcinával oltották be a Semmelweis Egyetem rektorát. Merkely Béla professzor hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetése és munkatársai ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az oltások biztonságosságára.

 

Magyarországon eddig 453 457 embert oltottak be, közülük 201 005-en már a második oltást is megkapták. Jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Hamarosan megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!