Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Friss hírek

Számonkérte a gyógyszergyártókat az Európai Bizottság

Egyre fogy az EU türelme a gyógyszergyártókkal szemben.

Nyitókép: politico.eu

 

Az oltások kiszállításának akadozása és a vállaltnál kevesebb vakcina beérkezése miatt egyre fogy az EU türelme a gyógyszergyártókkal szemben. A csütörtöki uniós csúcstalálkozón a tagállamok vezetői egyetértettek, hogy a gyártóknak fel kell gyorsítaniuk a termelést, és teljesíteniük kell a szerződésben vállalt mennyiségeket.

 

A kitűzött célunk, hogy nyárra a tagállamok felnőtt lakosságának minimum hetven százaléka megkapja a védőoltást. Ez egy ambiciózus cél, de megvalósítható. A hatékony kivitelezéshez fontos, hogy tervezni lehessen a szállításokat. A tagállamokkal együttműködve folyamatosan dolgozunk azon, hogy a cégek teljesítsék a korábbi vállalásaikat – mondta az EU egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa, Stella Kyriakedes.

Az Európai Parlament meghallgatta a gyógyszergyárak vezetőit is. Közülük többen is azt ígérték, hogy növelik a gyártókapacitást, az AstraZeneca vezetője szerint már sikerült megállapodniuk egy német gyógyszergyártóval is.

Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy növelni tudjuk a gyártókapacitásunkat, ehhez pedig jelentős befektetéseket hajtottunk végre, mint amilyen a német IDT Bilologikával létrejött partnerség, ami egész Európában növeli tudja a kapacitást. Szeretnénk segíteni Európát, hogy függetlenné váljon az ellátásban – mondta az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot.

 

A koronavírus okozta betegségben eddig több mint félmillió ember vesztette életét az Európai Unió tagállamaiban. A vírus újabb variánsainak terjedése miatt az aggodalmak sem enyhülnek, és hiába készültek el az oltási tervekkel, ha a vártnál kevesebb vakcina érkezik, akkor a védekezés üteme is lassul, és emiatt késik a várt gazdasági fellendülés is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. feb. 27. 15:28

Miert dongoli EU a bezart ajtot ha nyitva van egy masik.Van vakcina csak engedejeztetni kellene.Ez miert nem megy inkabb hagyjak maghalni az embereket .Az EU olyan mint a hatramenes. Kisertetiesen hasonlit a komunista renszerhez sok duma semmi munka.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket