Nyitókép: magyarhirlap.hu

 

A visegrádi csoport (V4) országai együtt küzdhetnek meg a közép-európai térség koronavírus-járvány utáni szerepéért Európában – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton a Kárpátok Európája elnevezésű nemzetközi konferencián online elhangzott beszédében.

 

A politikus a délkelet-lengyelországi Przemysl városában szombaton megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt vegyes formában megtartott kétnapos ülésen szólalt fel. Az idén a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő visegrádi csoport (V4) előtt álló kihívásokról szóló pódiumbeszélgetésre online bejelentkező Németh Zsolt a regionális együttműködés három célját fogalmazta meg.

 

Elsőként a szélesebben felfogott közép-európai térség további építését, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket említette. Ennek az építésnek – mint mondta – éppen a V4 a hajtómotorja. Megerősítette, hogy a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó magyarországi szakasza az év végéig megépül.

 hirdetes_810x300  

 

Fontos kérdésnek minősítette a térségnek a koronavírus-járvány utáni újjáépülési képességét, azt, milyen szerep jut a régiónak az Európai Unió (EU) ipari politikájában, milyen módon részesül az uniós zöld megállapodásban, milyen helyet foglal el a digitalizáció, az európai termelési láncok visszaállítása terén.

 

Közép-Európának esélye van, hogy ezen folyamatok révén „hatalmas ugrást tegyen előre” – húzta alá Németh Zsolt.

 

Második fontos feladatkörnek nevezte a V4 közös érdekképviseletét Európában, azt, hogy az EU jövőjéről folytatott vitákban „egységet lehessen megteremteni a sokféleségben”, megőrizni a nemzetállamok szerepét.

 

Harmadik célként a V4-nek az EU-n kívüli európai országok iránti szolidaritásvállalását említette, vagyis az EU további bővítése melletti fellépést, valamint a európai csatlakozásra törekvő országoknak nyújtandó támogatást a járvány elleni harcban.

 

A pódiumbeszélgetésen a lengyel alsóház külügyi bizottságának, valamint a lengyel-magyar baráti tagozatának elnöke, Marek Kuchcinski azt javasolta, hogy a V4 nemzeti parlamentjei visegrádi tagozatokat hozzanak létre. Németh Zsolt a cseh és a szlovák hivatali kollégájához hasonlóan úgy találta, a javaslat megvitatásra érdemes, és támogatóan nyilatkozott a V4 közös parlamenti közgyűlésének létrehozását célzó régebbi javaslatról is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!