Nyitókép: teraz.sk

 

„Aki nem sajnálja a Szovjetunió szétesését, annak nincs szíve. Aki pedig szeretné azt visszaállítani, annak esze nincs.“

 

Ezek a szavak a Szovjetúnió első és utolsó vezetőjétől, Mihail Gorbacsovtól származnak. Egyesek által istenített, mások által gyalázott ember volt. Ez utóbbiból főleg saját hazájában volt több, ahol 2018 végén egy felmérésben a megkérdezettek 66 százaléka sajnálkozását fejezte ki a Szovjetúniós felbomlása miatt, Gorbacsovot pedig kritizálták, amiért eltemette a birodalmat. Hiába, senki sem lehet prófáta a saját hazájában.

 

Gorbacsov ma ünnepli 90. születésnapját. Az 1990-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott politikai vezetőt a Time a 20.század száz legbefolyásosabb személyiségév választotta „vezetők és forradalmárok” kategóriában.

 hirdetes_400x285  

 

Mihail Gorbacsov volt az, aki a múlt század 80-as éveiben megkezdte a glasnost (nyitás) és a perestrojka (átalakítás) politikáját. A világban barátiasan csak Gorbinak nevezett politikusnak komoly ráhatása volt a hidegháború befejezéséhez, a Berlini-fal és a vasfüggöny lebontásához. Mindezt azonban úgy érte el, hogy saját országában vereséget vereségre halmozott. Megítélése ezért is vegyes.

 

Gorbacsovról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

 

Ipolybalogról Gorbacsovig – Megjelent Zolcer János lebilincselő könyve Gorbacsov titkairól

 

Körkép.sk/Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!