Leó, Szaniszló
  • HUF: 357.54
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 22 °C
Belföld

„El kell bírnunk” – helyszíni riport a galántai járványkórházból – Videóval

A fertőzöttek mindegyike lélegeztetésre szorul, és a dolgozók minden igyekezete ellenére 60 százalékuk nem éli túl

Nyitókép: Euronews

 

Az Euronews Galántán, Szlovákia egyik Covid-19 járványkórházában forgatott.

 

Drámai a helyzet Szlovákiában. Az elmúlt napokban lakosságarányosan itt volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik. A galántai járványkórházban jártunk, ahol az intenzív osztály orvosai és ápolói meséltek nekünk mindennapjaikról.

 

A nap 24 órájában küzdenek a koronavírusos betegek életéért a galántai Egészség Világa kórházban. A Szlovákia nyugati részén, Pozsonytól 50 kilométerre található intézmény január óta Covid-központnak számít, 100 kilométeres körzetből hoznak ide fertőzötteket. Ma már csak a gyerekosztályon vannak más betegségekkel küzdők, a covidosok kezelésén kívül mindössze néhány akut szülés és sürgősségi ellátás történik itt.

 

 

„Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel”

 

– sorolta az adatokat az intézmény igazgatója, Alexandra Pavlovičová az Euronews kamerája előtt. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

A legrosszabb állapotban lévők, nagyjából tízen az intenzív osztályon vannak. Az uniós forrásból épült, modern részlegen rendkívül szigorúak a szabályok. Csak hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, aminek már a felvétele sem egyszerű feladat. Ráadásul a kezeslábas egyáltalán nem kényelmes viselet, néhány perc múlva máris izzadni kezd benne az ember. A nővérek 12 órát, az ügyelő orvosok 24 órát töltenek el benne egyhuzamban.

 

Életmentő magyar segítség érkezett a galántai Covid-kórházba (Képekkel, videóval)

 

Hiába küzdenek, sokakat már nem lehet megmenteni

 

Az osztályra kerülő fertőzöttek mindegyike lélegeztetésre szorul, és a dolgozók minden igyekezete ellenére 60 százalékuk nem éli túl a betegséget. Az utóbbi hetekben ráadásul csökkent a páciensek átlagéletkora. Ottjártunkkor ketten voltak válságos állapotban a kórtermekben.

 

A főorvos asszony szabadidejében zongorán játszik, hogy javítsa a hangulatot. Kép: reprofoto (Euronews)

 

A betegek életéért folytatott folyamatos küzdelem óriási lelki terhet ró az orvosokra és ápolókra. Az intenzív osztály főorvosát hiába kérdeztük arról, hogy melyik volt az eddigi legnehezebb napja – azt válaszolta, mindegyik nap borzasztó nehéz.

„El kell bírnunk. Addig csináljuk, amíg kell. Kitartunk”

 

– tette hozzá Dagmar Bodáková.

 

fotó: Euronews/Adam Strieženec Horváth

 

A dolgozókkal pszichológus foglalkozik, de egymásnak is segítenek

 

„Összetartunk, és tartjuk egymásban a lelket. Ha látjuk, hogy valaki nincs jól, leülünk mellé, és beszélgetünk vele. Egy csapatként dolgozunk ebben a nehéz helyzetben”

 

– mesélte az osztály főnővére, Zuzana Obermanová. Az ápoló szerint nem lehet elkerülni, hogy az ember hazavigye magával a kórházban történteket. Neki az a szerencséje, hogy egy erős, támogató család áll mögötte.

 

Amikor van rá lehetőség, a főorvos a zongora mellé ül, hogy zenével próbálja oldani egy kicsit az osztály dolgozóiban felgyülemlett feszültséget.

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Perpetuum
2021. Már. 04. 00:10

Kitartas. Hajra Galanta. Szeretnem visszakapni a regi korhazat minel hamarabb.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket