Nyitókép: topky.sk

 

A járványellenes intézkedések ellenzői vasárnap délután gyűltek össze a Vencel téren és az Óváros téren, majd innen a Petřín felé indultak.

 

A rendőrség azonban gyorsan közbelépett és összesen 17 személyt tartóztatott le. Köztük van Lubomíra Volný képviselő is, a tüntetés társszervezője, írta a ČT24

Volnýt azután kapcsolták le a rendőrök, hogy ismételt felszólításra sem volt hajlandó szájmaszkot felvenni. A politikust később elengedték.

 

 hirdetes_810x300  

A rohamrendőrök azután léptek közbe, hogy néhány tüntető ismételten a Vencel téren szeretett volna hangot adni elégedetlenségének. A rendőrség sorban igazoltatta, majd elengedte őket.

 

Prágában is tüntettek. Illusztrációs felvétel (teraz.sk)

 

A Vencel téri tüntetést a My spoločne (Mi együtt) kezdeményezés szervezte, és alig 12 percig tartott. A rendőrség a felállított kordonokon belülre csak meghatározott számú, összesen mintegy 100 tüntetőt engedett be. Volný azután vetett véget a tüntetésnek, hogy a rohamrendőrök megjelentek a tüntetők között.

 

Ausztriában szintén több tüntetés is volt. Szombaton délután Bécsben több ezren indultak el a Praterhoz, miután a rendőrség feloszlatta a Mária Terézia téren zajló összejövetelt.

 

Az osztrák rendőrség mintegy 1500 rendőrrel vonult ki, és ellenőrizték, van-e szájmaszk az embereken és betartják-e a kellő távolságot. Csak Bécsen mintegy 36 tüntetést jelentettek be szombatra, a rendőrség ebből 12-t azonnal betiltott.

 

A Práternál összetűzések is voltak a járványügyi intézkedéseket ellenzők és a rendőrség között. A Twitteren közzétett beszámolók szerint a rendőrség paprikasprayt is bevetett. A résztvevők között szélsőjobboldaliak is voltak, többek között az elítélt neonáci, Gottfried Küssel is.

 

Egyes hírek szerint Bécsben 40 embert tartóztattak le.

 

Teraz.sk/topky.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.