Nyitókép: Euronews

 

Bár a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoport hívta, elképzelhető, hogy nem hozzájuk, hanem az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához csatlakozik a Fidesz az Európai Parlamentben. Már ha nem indít teljesen új kezdeményezést, olvasható az Euronews cikkében.

 

Miután a Fidesz EP-képviselői az elmúlt héten hivatalosan is bejelentették, hogy kilépnek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából, szinte azonnal ajánlatot kaptak a radikális jobboldalról. Az ID-képviselőcsoport részéről egy német AfD-politikus invitálta soraikba Orbán Viktor pártjának képviselőit, „nyilvánvalónak” nevezve, hogy a Fidesz „tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz.”

 

Orbán Viktor azonban egyelőre nem kötelezte el magát egyetlen EP-frakcióban való részvétel mellett sem. Teheti ezt azért is, mert az elmúlt években sokat dolgozott azon, hogy az összes lényeges, a Néppárttól jobbra álló erővel baráti kapcsolatokat építsen ki.

 hirdetes_810x300  

 

fontosabb szempont lehet a Fidesz számára, hogy az ECR-ben 24 fővel a legerősebb csoport a lengyel kormánypárté. A Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) Kelet-Európában a legszorosabb politikai partnere a Fidesznek, a putyini Oroszországhoz azonban eltérően viszonyulnak, a PiS kifejezetten Kreml-ellenes álláspontot visz, míg az európai radikális jobboldal legtöbb pártja Putyin-barát.

 

„Megbízható küzdőtársakra van szükségünk, akikkel közös elképzeléseink vannak a világról és hasonló válaszokat adnak korunk kihívásaira”

 

– írta most Orbán Meloninak, reményét fejezve ki, hogy a két párt közti együttműködés tovább folytatódik a jövőben, a keresztény és konzervatív értékek alapján. A Politicónak is azt mondta egy magas rangú fideszes forrás még januárban, hogy ha a Fidesz kilép a Néppártból, akkor képviselőik az ECR-hez ülnének át.

 

Továbbra is kérdés persze, nem akarja-e maga a Fidesz újraszervezni az EP jobboldalát. A Szabad Európa nemrég arról számolt be, hogy a pártban „elkezdődött (…) a kapcsolatépítés az EPP-n belül és az attól jobbra álló, ‘nemzetben gondolkodó’ pártokkal. Többről van szó, mint imázsépítésről: az ‘alternatív’ jobboldali, szuverenista pártok összefogásáról.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.