Nyitókép: archív

 

Magyarország és Lengyelország a mai napon keresetet nyújtottak be az Európai Bírósághoz az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló 2020/2092/EU rendelet az Európai Parlament és a Tanács általi elfogadásával összefüggésben. Ez az a jogszabály, amellyel az uniós jogalkotó összekötötte az Unió költségvetéséből származó kifizetések teljesítését a jogállamiság feltételei tiszteletben tartásával – közölte az Európai Unió Bíróságának kommunikációs igazgatósága.

 

Az Európai Unió hétéves költségvetésének és a koronavírus-mentőcsomagnak az elfogadását az összes tagállam Lengyelország és Magyarország kivételével valamiféle jogállamisági feltételrendszer teljesüléséhez szerette volna kötni. Emiatt Magyarország és Lengyelország a költségvetés és a mentőcsomag vétójával fenyegetett.

 

A kompromisszum végül az lett, hogy a jogszabály alkalmazását felfüggesztik addig, amíg az Európai Unió Bírósága ítéletet nem mond a két tagállam jogi kifogásairól. A Bizottság álláspontja szerint az Európai Bíróság még az idén döntést hozhat. Ha ez megvalósul, akkor a jogállami mechanizmus a jövő év elején, tehát a magyar választás előtt élesedhet.

 hirdetes_300x300  

 

Varga Judit igazságügyminiszter facebook-oldalán azt írta: a baloldal túl messzire ment, amikor a járvány közepén megtámadta Magyarországot. (A kondicionalitásról szóló szabályt az összes, jobb- és baloldali vezetésű tagállam elfogadta, Magyarország és Lengyelország kivételével.) Ezt a támadást elhárítottuk és sikerült megvédenünk a magyar érdekeket az uniós költségvetésben. (A Fidesz és PiS követeléseivel ellentétben elfogadták jogállami kritriumokhoz kötötték az uniós támogatásokat.)

 

⚠️A baloldal túl messzire ment, amikor a járvány közepén támadást indított Magyarország ellen.

✅ Ezt a támadást…

Közzétette: Varga Judit – 2021. március 11., csütörtök

 

Varga Judit szerint Magyarország és Lengyelország győzött, a győzelem eredményét pedig megtámadják a bíróságon.

 

„Győzzön a józan ész”

 

– zárta sorait a magyar igazságügyminiszter.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.