Nyitókép: Euronews

 

Huszonhétmillió dollár kártérítést fizet Minneapolis városa a Derek Chauvin rendőr által meggyilkolt George Floyd családjának. A 46 éves férfi halálát fulladás okozta tavaly májusban, mert a rendőr kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

 

A városi tanács egyhangú szavazással erősítette meg a rekordösszegű kártérítésről szóló peren kívüli megállapodást. A család ügyvédje méltatta a városháza döntését.

– Tudjuk, hogy nincs az a pénz, amely enyhítené a George Floyd halála által okozott traumát és fájdalmat a családban és a gyászoló közösségünkben. Minneapolist alapjaiban változtatta meg a faji igazságtalanságok kapcsán bekövetekezett számvetés – mondta a városi tanács elnöke, Lisa Bender.

– Köszönöm Minnesota állam vezetésének, hogy gondoskodott erről a megegyezésről, és bár a testvérem nincs itt, a szívemben jelen van, és mindezt visszaadnám, ha ezzel őt visszahozhatnám – mondta Philonise Floyd, George Floyd testvére.

  hirdetes_300x300   

 

Floyd ügyvédei azt is hangsúlyozták, hogy ilyen magas kártérítés mellett már más városok is meggondolják, hogy fenntartsanak-e a fekete közösséget elnyomó intézményeket és intézkedéseket.

 

Pénteken egy újabb, az ügyvédek által potenciálisan elfogultnak minősített esküdtet zártak ki a Floydot megölő rendőr, Derek Chauvin büntetőperében. A per az erőszak újabb kitörésével fenyeget Minneapolisban, a bíróságot betonakadályokkal és szögesdrót-kerítéssel vették körül.

Chauvint és három társát a rendőrség elbocsátotta, a többieket augusztusban állítják bíróság elé. Chauvin védői egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy az emberöléssel vádolt férfi fog-e vallomást tenni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!