Nyitókép: studyfinds.org

 

Egy friss kutatás szerint a járvány felfutásával egyre több maszkot dobunk el – percenként 3 milliót, írja a HVG techrovata.

 

A Dél-Dániai Egyetem kutatói szerint az arcmaszkok ökológiai időzített bombát jelentenek, mára ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a védőeszközöknek a száma, amik a kukákban végzik: egy friss felmérés szerint havonta immár 129 milliárd arcmaszkot dobnak el világszerte, percenként mintegy 3 milliót.

 

face mask dumped

 hirdetes_810x300  

Az eldobott maszkok döntő többsége mikroszálakból készül, így a hulladék jelentős mennyiségben gyarapítja a világban egyébként is komoly problémát okozó műanyagszennyezést. Dán kutatók szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom felismerje az eldobott maszkok potenciális környezeti veszélyét.

 

A maszkok azért jelentenek veszélyt a környezetre, mert nem biológiailag lebomlók, és nem is bomlanak le teljesen. Vagyis: a kisebb műanyag részecskék (mikro- és nanoplasztikák) a maszk kidobását követően a helyi ökoszisztémába kerülhetnek.

 

A kutatók szerint a fő problémát az jelenti, hogy míg a műanyag palackokon ott vannak az eldobásukra vonatkozó utasítások, a maszkokon nem találni ilyeneket. A szakemberek szerint így sok ember egyszerű, szilárd hulladékként kezeli a maszkokat, ami viszont komoly problémát eredményez.

 

“A környezetben történő lebomláskor a maszk több mikro méretű műanyagot szabadíthat fel, mint az ömlesztett műanyagok, például a zacskók”

 

– figyelmeztettek a tanulmány szerzői.

 

A kutatók azt javasolják, hogy a városokban maszkgyűjtő konténerekben kellene elhelyezni a kidobott maszkokat. Egyéni szinten pedig az újrahasználható maszk viselését javasolják.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!