Nyitókép: pluska.cz

 

Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) hétfőn bejelentette az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos felfüggesztését, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból.

 

Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezheti ismét az AstraZeneca használatát.

 

A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

 hirdetes_810x300  

 

Korábban Szicíliában függesztették fel az AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően. A szigeten az oltás után néhány esetben vérrögképződést is észleltek.

 

Franciaország

 

Több másik európai állammal párhuzamosan hétfőn Franciaország is bejelentette az AstraZeneca koronavírus-védőoltás használatának felfüggesztését, miután mellékhatások gyanúja merült fel több helyen a vakcinával kapcsolatban.

 

Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

 

Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét használhatják az oltóanyagot.

 

Németország

 

Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről – jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

 

Jens Spahn elmondta, hogy a felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) hétfőn kiadott ajánlására döntöttek.

 

Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés  közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján a PEI szükségesnek látja az oltóanyag további vizsgálatát – ismertette a miniszter.

 

Szlovénia

 

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását – jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

 

Kiemelte: bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

 

Spanyolország

 

Spanyolország legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

 

A tárcavezető elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél.

 

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél – részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója, hozzátéve, hogy a beteg már jól van.

 

MTI/Körkép.sk összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!