Nyitókép: webnoviny.sk

 

Leghamarább 30. születésnapjára eshet át a teljes körű működését garantáló főpróbán a bősi vizíierőmű. Ez az időpont 2022-re esik.

 

A Solymos László (Most-Híd) vezette környezetvédelmi minisztérium egyfajta fejőstehénként viszonyult az állami Vízgazdálkodási Vállalathoz. Ennek részleteit a Solymos-dosszié című cikkünkben fejtettük ki bővebben, megírva, milyen korrupció-gyanús ügyek történtek a Most-Híd miniszterének időszaka alatt. Solymos László ellen utóda, Ján Budaj több büntetőfeljelentést is tett a NAKA-nál, Solymost azóta ki is hallgatta a rendőrség. A nyomozás még nem zárult le.

 

A Solymos dosszié

 hirdetes_300x300  

 

A bősi vízierőművet is működtető állami Vízgazdálkodási Vállalatot az elmúlt években a Most-Híd választási listáján a 92. helyén szereplő Dúcz Jüzef irányította. Solymos egyik közeli embereként.

 

Dúcz: Odmietam tvrdenia Budaja o manipulácii tendrov | 3
Solymos László bal oldalt fehér ingben, Jozef Dúcz sárga kabátban. Kép: pluska.sk Forrás: https://korkep.sk/cikkek/belfold/2020/11/18/ujabb-csontvazak-estek-ki-a-szekrenybol-tovabbi-harom-ugyben-nyomoz-a-naka-a-solymos-erabol/ KÖRKÉP.SK

 

A NAKA több millió eurós károkozás ügyében három konkrét ügyben folytat nyomozást az akkoriban Dúcz vezette állami vállalattal szemben. A Most-Híd jelöltjét a választások után a cég működésének átvilágítását követően Ján Budaj azonnal leváltotta. Hogy mit művelt a Solymos-Dúcz tandem a környezetvédelmi minisztériumban és az alá tartozó vállalatban, arról ITT írtunk bővebben.

 

Újabb csontvázak estek ki a szekrényből: További három ügyben nyomoz a NAKA a Solymos-érából

 

Visszatérve a bősi vízierőmű kérdéshez, a Vízgazdálkodási Vállalat három év után – mely a Solymos-érára esett –  végül kénytelen volt megszüntetni a nemzetközi versenytárgyalást, mely a főpróbát megelőző nagyjavítást elvégezte volna. Új versenytárgyalás Szlovákiában általában akár egy évet is igénybe vehet.

 

Ekkor még tandemben. Ma már mindkettő ellen a NAKA nyomoz. Solymos László (Most-Híd) és Ducz Jozsef (Most-Híd). Kép: pluska.sk

 

Az állami vállalat jelenleg a fejlesztést és modernizációt szolgáló versenytárgyalás kihirdetésének előkészítésén dolgozik.

 

„A munkákat azután tudjuk csak megkezdeni, hogy sikeresen lezajlik a nemzetközi pályázat. A közbeszerzést vélhetően még idén kihirdetjük,“

 

– nyilatkozta az állami vállalat a vEnergetike.sk szakportálnak.

 

Régi pályázat

 

A vállalat megszüntette a 2017-ben indított nemzetközi pályázatot a választások után fennálló új vezetés ugyanis úgy értékelte ki, hogy az több hiányosságot és hibát tartalmaz.

 

Dúcz (sárgában), mellette Bastrnák Tibor, Érsek Árpád, elöl pedig Solymos László. Kép: most-híd

 

„Az egyik legfőbb hiányosság az volt, hogy a pályázat nem tartalmazta a komplex megoldást, hanem annak csak részleges, technológiai elemeit. Csakhogy így az újabb javítások miatt a főpróba után is le kellett volna állítani a turbogenerátorokat,“

 

– nyilatkozta a vállalat.

 

A nagyjavítás célja, hogy a vízierőmű teljes kapacitással működhessen, megelőzhetőek legyenek a hibák, és növelni tudják a vízierőmű biztonságát.

 

Solymos László ideje alatt sajnos az erre vonatkozó kezdeményezések mind sikertelenül végződnek.

 

A bősi vízierőművet még 2015 márciusában vette el Robert Fico kormánya a Szlovák Villamosművektől, melyet akkor az olasz Enel irányított. A Fico-kabinet a lépést azzal indokolta, hogy a Szlovák Villamosművek nem volt hajlandó a bősi vízierőmű sürgős, teljeskörű javítását elvégezni.

 

2017-ben hozzávetőlegesen 71 millió euróról cikkeztek. Ennyibe került volna a bősi vízierőmű nagyjavítása.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.