Nyitókép: teraz.sk

 

A lépést török konzervatív politikusok követelték, akik szerint a nemzetközi egyezmény sérti a családok egységét és támogatja a válásokat.

 

Az ellenzéki Republikánus Néppárt (CHP) alelnöke, Gökče Gökčen szerint a lépés azt jelenti, hogy a nők továbbra is másodrendű állampolgárai maradnak a társadalomnak, és akár meg is lehet ölni őket.

 

Zehra Zümrüt Selčuk török családügyi miniszter szerint azonban a nők jogait a török alkotmány és más jogszabályok garantálják.

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt időszakban több tüntetés is volt az országban, melyen nők ezrei követelték az egyezmény betartását.

 

Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben.

 

2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése”. 2019 márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá a konvenciót. 2012. március 12-én Törökország elsőként ratifikálta, amit 2013-2019 között 33 ország követett. A törökök azonban a gyakorlatban soha nem alkalmazták az egyezményt.

 

Körkép.sk/teraz.sk/wikipedia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.