Nyitókép: reprofoto

 

„És ha holnap háború lesz?” – szalagcímmel jelent meg egy cikk pénteken a legnagyobb ukrán hírportálon, az lb.ua-n. Az ukrán-orosz határon azóta feszült a viszony, hogy március 26-án négy ukrán katona életét vesztette az oroszbarát szeparatisták elleni kiélesedő összecsapásokban. A hírek szerint Moszkva páncélosokat vonultat fel a Krím-félszigeten és a kelet-ukrajnai Donyec-medencében (Donbasz).

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és „fenyegető légkör”-ről beszélt. Ukrajna – az USA támogatásával – eközben katonai provokációval és a konfliktus felélesztésével vádolja Moszkvát. Az orosz csapatok megnövekedett határmenti jelenlétét mind Kijev, mind Washington Ukrajna belügyeibe való beavatkozásnak tekinti.

 

ukrán BMP-2-es valahol Kelet-Ukrajnában (reprofoto)

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba felszólította az oroszokat a csapatmozgások leállítására, az amerikaiak ellenben azt sérelmezik, hogy Moszkva nem jelentette be előre, hogy hadgyakorlatra készül. Oroszország válaszában felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a saját területén szabadon mozgathatja a fegyveres erőit, és a manőverek egyébként sem jelentenek veszélyt Ukrajnára.

 

„ Egyrészt, ebben a konfrontációban már elértük a mélypontot. Másrészt, a lelkem mélyén azért remélem, hogy felnőtt emberekhez méltón tudjuk kezelni a helyzetet, és belátjuk a szembenállás fokozódásában rejlő kockázatot”

 

-tette hozzá Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

 

Ukrajna 2014 márciusa óta gyakorlatilag háborúban áll Oroszországgal.

 

Körkép.sk, FAZ, hu.euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.