Nyitókép: HVG

 

A NASA szerint a kis drón megfelelő energiával rendelkezik, hogy kibírja az akár mínusz 90 Celsius-fokos estéket a Marson. A helikopter rövidesen repülni is fog, olvasható a HVG cikkében.

 

Túlélte az első Marson töltött éjszakáját a NASA Ingenuity helikoptere, amit az amerikai űrhatóság „fontos mérföldkőnek” nevezett. Az ultrakönnyű gépet szombaton eresztette le a vörös bolygó felszínére a Perseverance Mars-járó, mely február 18-án érkezett meg a Marsra.

 

Miután elvált a Perseverance-től, az Ingenuitynek saját napelemei segítségével kell üzemeltetnie azt a létfontosságú fűtőberendezést, amely megvédi a fagyástól és megrepedéstől az elektromos alkatrészeit. A marsi éjszakán a hőmérséklet mínusz 90 Celsius-fokra is süllyedhet. „Ez az első alkalom, hogy az Ingenuity egyedül volt a Mars felszínén. Mostanra megkaptuk a megerősítést, hogy megfelelő hőszigeteléssel, megfelelő fűtéssel és elegendő energiával van ellátva ahhoz, hogy túlélje a hideg éjszakát, és ez nagy győzelem a csapatnak. Izgatottan folytatjuk az Ingenuity első tesztrepülésének előkészületeit” – mondta MiMi Aung, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory Ingenuity projektjének vezetője.

 hirdetes_300x300  

 

A tervek szerint legkorábban április 11-én indul tesztrepülésre a minihelikopter.

 

A következő napokban a drón rotorjait és motorjait is tesztelik; ez lesz az első alkalom, hogy irányított repülést hajt végre egy jármű egy másik bolygón. A kísérleti helikopteren egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright-testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.

 

Az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében, és 30 másodpercnyi lebegés után visszatér a felszínre.

 

A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt, és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

 

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett Mars-helikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a Mars-helikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.