Nyitókép: rcinet.ca

 

A Weizmann Tudományos Intézet szakértője szerint bizonyos mértékű közösségi immunitás kialakulhatott Izraelben a koronavírussal szemben.

 

A The Times of Israel hírportál Eran Szegalt, az intézet informatikus-biológus professzorát idézve arról ír, hogy a magas fokú átoltottság egyfajta nyájimmunitást eredményezett, így újabb járványügyi korlátozások feloldása válik lehetővé.

 

Izraelben januárban tetőzött a pandémia harmadik hulláma. 95 százalékot meghaladó mértékben a brit variánst azonosították, de mostanra 97 százalékban csökkent a naponta azonosított új esetek száma.

 hirdetes_810x300  

Csaknem 5 millió lakost már kétszer beoltottak. A pészahi és húsvéti családi-, közösségi összejövetelek sem növelték az új fertőzések számát, így az egészségügyi minisztérium a korlátozások további enyhítését tervezi, egyebek mellett a szabad téri maszkviselés elhagyását.

 

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egyetlen súlyosan fertőzött, „piros kategóriába” sorolt település van: egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban, valmint egy „narancssárga” hely: Lakia városa, ugyancsak a Negev-sivatagban.

 

A gazdaságot, a kereskedelmet már teljes egészében megnyitották, de korlátozásokkal. Zárt helyen továbbra is csak húsz fő lehet együtt, és az oktatásban még vannak olyan korcsoportok, melyek kis csoportokban, és csak a hét bizonyos napjaiban járhatnak iskolába, egyébként távoktatásban vesznek részt.

 

Bonyolult szabályozásokkal működnek a bevásárlóközpontok, az előadótermek, a sportcsarnokok és a vendéglátó helyek, korlátozzák a beléptethető emberek számát, a pultok és az asztalok távolságát egymástól, és sok intézményben tiltják a nyilvános étkezést.

December 20-a óta eddig 5 320 077-en kapták meg az első, és 4 936 635-en a második dózis védőoltást is a Pfizer/BioNTech vakcinájából. Az első szám az ország lakosságának 57,21 százalékát jelenti.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.