Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Kibertámadást hajtott végre a Moszad egy kulcsfontosságú atomerőmű ellen Iránban.

Ali Akbar Salehi, a szervezet igazgatója az esetet " atomterrorizmusnak" minősítette.

Nyitókép: Denník Štandard

 

Az izraeli titkosszolgálat a jelek szerint kibertámadást hajtott végre atomerőművek ellen az iráni Natanze – ban. Teherán terrortámadást emleget.

 

Az iráni atomerőmű Natanzeban ma komoly gondokkal küzdött, teljes elektromos leállásról beszéltek.

 

Az izraeli közszolgálati rádió titkosszolgálati forrásokat idézve arról számolt be, hogy tervezett ” kibernetikai támadásról van szó, amiben részt vett a Moszad is (…), az iráni berendezéseken okozott károk jelentősek, informált az esetről Teherán. ”

 

A sivatagban található natanzai üzem, a központi tartományban Isfahánban fekszik és  kulcsfontosságú az iráni atomprogramban. Egyúttal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is felügyeli.

 

Az incidens nem követelt áldozatokat és sugárszennyeződés sem áll fenn. A probléma okát még vizsgálják.

 

Ali Akbar Salehi, a szervezet igazgatója az esetet ” atomterrorizmusnak” minősítette.

 

Nem első eset, hogy Natanz szabotázzsal néz szembe. A 2010-ben felfedezett Stuxnet nevű számítógépes vírus, ami a múltban megrongálta az iráni atomcentrifugákat, általánosságban egy közös amerikai – izraeli találmánynak van elkönyvelve.

 

Júliusban egy titokzatos robbanás is végbement az üzemben. Irán ezokból igyekszik áthelyezni az üzemet a közeli dombok közé.

 

Az incidens csak egy nappal azután történt, hogy Teherán beindította az új és technikailag fejlettebb urándúsító centrifugát. Az áramellátás kiesése a nantanzai üzemben megszakította az urándúsítási folyamatot.

 

Izrael térségi ellensége Iránnak, a támadás motivációja az lehetett, hogy ellehetetlenítse az atomegyezség megújításáról szóló tárgyalásokat Iránnal, amit most igyekeznek nyélbe ütni a világi nagyhatalmai.

 

Denník Štandard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket