Pongrác
  • HUF: 358.96
  • USD: 1.22
  • 12 °C
  • 16 °C
Friss hírek

Ma van a felvidékről kitelepítettek emléknapja – 11 órától online megemlékezés kezdődik

74 évvel ezelőtt indult az első transzport a Felvidékről

Nyitókép: Potápi Árpád János Fb-oldala

 

Április 12-e – a magyar Országgyűlés 2012-es döntése értelmében – a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. Ezen a napon arra a több mint 100 ezer felvidéki magyarra emlékezünk, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára 2021. április 12-én (hétfő) 11.00 órakor beszédet mond a Rákóczi Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő online megemlékezésen a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából.

 

Potápi Árpád János mellett az eseményen beszédet mond Forró Krisztián, az MKP elnöke, valamint túlélők emlékeznek vissza.

 

 

Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről. Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarról emlékezünk, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek. A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

 

A megemlékezés hétfőn 11:00 órától online követhető a Rákóczi Szövetség felületein ITT, vagy az alábbi youtube csatornán,

 

 

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

zoltan
2021. ápr. 12. 09:57

Miert nem hivja meg Zsuzsika a palotajaba megemlekezni a magyar kepvisloket mint a ciganyokat, vagy ez nem meno naluk.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket