Nyitókép: pravda.sk

Ján Hamáček a Szputnyik V-ről megy tárgyalni Oroszországba.

 

Ján Hamáček (ČSSD) cseh belügyminiszter  szerdán bejelentette, hogy jövő hétfőn Moszkvába utazik, hogy a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina lehetséges szállításáról tárgyaljon. A cseh minisztert Andrej Danko (SNS) szlovák politikus, korábbi házelnök is elkíséri.

 

Hamáček, aki Tomáš Petríček lemondása után ideiglenesen  a külügyminisztériumot is vezeti, a Novinky.cz hírportál szerint az orosz vakcina lehetséges szállításáról kíván tárgyalni Oroszországgal azt követően, hogy azt jóváhagyta az Európai gyógyszerügynökség” (EMA).

 

 hirdetes_810x300  

Zeman támogatja, az EMA még nem hagyta jóvá a vakcinát.

 

Az orosz vakcina behozatalát és használatát támogatja Miloš Zeman cseh államfő is. A kormány politikusai viszont egységesen kitartanak amellett, hogy az EMA-nak kell jóváhagynia a Szputnyik V vakcinát.

 

Szlovákiához hasonlóan Csehországban is vita folyik a Szputnyikkal kapcsolatban. A cseh államfő nemrég lemondatta az egészségügyi minisztert, Ján Blatnýt, aki nem akarta az orosz vakcinát engedélyeztetni azelőtt, hogy az EMA jóváhagyja. Blatný utódja Petr Arenberger megengedőbb a Szputnyikkal szemben és kinevezése után rögtön tárgyalt is róla.

 

Körkép.sk/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.