Nyitókép: cbssport.com

 

12 európai sztárcsapat hétfő éjjel bejelentette, hogy megalakítják az Európai Szuperligát (ESL), mely az UEFA által szervezett versenysorozatokkal kíván konkurálni.

 

Az AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milán, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid és Tottenham Hotspur annak ellenére hozták meg a lépést, hogy fennáll a veszélye annak, hogy kizárják őket és játékosaikat a nemzetközi versenyekből.

 

„A szuperliga rajtja előtt, mely várhatóan mielőbb elindul, további három klub kap meghívást,”

 

 hirdetes_400x285  

– áll a tizenkettek sajtóközleményében. A további csapatok között vélhetően olyan német, francia, holland csapatokra gondolnak, mint a Bayern München, a Borussia Dortmund, a PSG, vagy az Ajax Amsterdam, akik egyelőre távol tartják magukat az új sorozattól.

 

Az alapító klubok egyszeri, 3,5 milliárd eurós pénzügyi injekciót is kapnak. A szuperliga elnoke a Real Madrid első embere, Florentino Perez lesz.

 

„Segítünk a futballnak minden szinten“

 

– nyilatkozta.

 

A klubok szerint a szuperliga már 2021 augusztusában indulhat. Kiesés és feljutás is lenne: a 15 alapklub mellett a tervek szerint öt csapat cserélődne idényről idényre az aktuális teljesítményük szerint.

 

Hogy fog működni a Szuperliga?

 

A bejelentés szerint 15 állandó résztvevővel számolnak, további öt csapat idényről idényre kvalifikálhatja magát. A tervek szerint a mérkőzések augusztus közepétől, hétközi játéknapokon rendeznék.

 

A két tízfős csoportból az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jutna, míg a 4. és 5. helyezettekre playoff várna, így alakulna ki a negyeddöntő mezőnye. A tavaszi lebonyolítás nagyon hasonló lenne a jelenlegi Bajnokok Ligájáéhoz, kétmeccses, egyenes kieséses párharcok vezetnének a májusi fináléig.

 

Az elképzelést élesen kritizálta az UEFA, maguk a nemzeti szövetségek, ahonnan a klubcsapatok származnak, és az Európai Futballklubok Szövetsége (ECA) is.

 

Az UEFA és a nemzeti szövetségek úgy reagáltak, hogy minden futballklubot, mely bekapcsolódik a szuperligába, kizárnak a hazai, európai és globális versenyekből.

 

„A játékosok a válogatottbeli szereplés lehetőségét is kockáztatják,”

 

– áll az UEFA közleményében.

 

A FIFA már korábban kijelentette, hogy egy ilyen ligát nem fog elismerni, és a játékosoknak, akik pályára lépnek, megtilthatja a világbajnokságon való részvételt is.

 

Teraz.sk/Körkép.sk/Nemzeti Sport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!