Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Unió várhatóan beperli az AstraZeneca gyógyszergyártó céget, amiért az unióval kötött szerződésekben meghatározott időben és mennyiségben nem szállította le a koronavírus elleni vakcinaadagokat az Európai Bizottság, illetve az uniós tagállamok számára.

 

Az Európai Bizottság képviselői szerdán találkoztak az uniós tagállamok EU-nagyköveteivel, ahol a pereskedés kérdése is felmerült – a Politico brüsszeli hírportál fél tucat uniós diplomatával beszélve azt írta, hogy a nagykövetek többsége támogatta a Bizottság tervét, hogy jogi eljárást indítsanak a gyógyszergyártó ellen, amiért megszegte szerződéses kötelezettségét.

 

Az AstraZeneca a Bizottság által korábban megrendelt oltóanyagadagokat gyártáskapacitási problémákra hivatkozva nem tudta időre leszállítani – a cég januárban jelezte, hogy fennakadások lesznek a gyártással és a szállítással. Az első negyedévben a szerződéses 100 millió adagból 30 milliót tudott átadni az Európai Bizottságnak, a második negyedévben pedig 70 millió vakcinadózis szállítását látja csak megvalósíthatónak. A szerződések szerint június végére 300 adagnak kellene az EU rendelkezésére állnia, a számok szerint azonban ennek csak mintegy a harmada lesz meg.

 hirdetes_300x300  

A késedelem felborította az uniós tagállamok oltakozási menetrendjét, és nagyban rontotta az oltási programok hatékonyságát.

 

A Politico forrásai szerint a pereskedés még nem indult meg, de még a héten megszületik a hivatalos döntés, illetve megérkezik az uniós tagállamok hivatalos támogatása. Információik szerint a kereset arról szól majd, hogy az AstraZeneca cégnek le kell szállítani a még hiányzó tételeket, a szerződések záradékában foglalt további újabb 300 millió adagra azonban az EU már nem tart igényt. Ezt szakértők részben a késlekedéssel, részben az AstraZeneca vakcinával való oltás utáni vérrögképződéses esetekkel magyarázzák.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!