Nyitókép: Ján Dobšovič Fb-oldala

 

Az ibériai füzike eddig nem fordult elő Szlovákiában. Ján Dobšovič, ornitológus szerint ez az első dokumentált eset a madár közép-európai feltűnéséről.

 

Az ibériai füzike (Phylloscopus ibericus) a Wikipedia szerint  a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a füzikefélék (Phylloscopidae) családjába és a Phylloscopus nembe tartozó faj. Korábban a csilpcsalpfüzike alfajának tekintették. 11-12 centiméter hosszú. A mediterrán térség nyugati részén költ, ahol a dombvidéki bokros területeket kedveli, Nyugat-Afrikában telel. Többnyire rovarokkal, pókokkal táplálkozik, de virágnektárt is fogyaszt. Áprilistól májusig költ, fészekalja 4-5 tojásból áll. Természetes élőhelye elsősorban Spanyolország és Portugália.

 

Lehet, hogy egy kép erről: madár és természet
Az ibériai füzike eddig nem fordult elő Szlovákiában. Ján Dobšovič, ornitológus szerint ez az első dokumentált eset a madár közép-európai feltűnéséről. Kép: Facebook (Ján Dobšovič )

 

 hirdetes_300x300  

A hangja alapján figyeltek fel rá, de csak három nap után került az ornitológusok látószögébe. A szakemberek szerint vélhetően eltévedt, így került hozzánk.

 

Az ibériai füzike éneke különleges, eltér a csilpcsalpfüzikétől, mely gyakori madár nálunk is.

 

Hallgassuk meg az új jövevény énekét.

 

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.