Nyitókép: euractiv.com

 

A G7-ek csúcstalálkozójára, Londonba érkezett amerikai külügyminiszter vendéglátójának hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kapcsolata történelmileg különleges, hatékony és dinamikus az Egyesült Királysággal.

 

A hét legfejlettebb ipari hatalom (G7) vezetői két éve nem találkoztak személyesen. Antony Blinken a hivatalosan kedden kezdődő külügyminiszteri csúcstalálkozó előtt kétoldalú megbeszéléseket folytatott brit kollégájával.

 

Dominic Raab kiemelte, hogy a

 hirdetes_300x300  

 

„Biden-adminisztráció első 100 napja alatt már számos merész, és nagyon örvendetes lépést tett olyan területeken, mint az éghajlatváltozás, a globális egészségügy vagy az emberi jogok kérdése. Mindezek új lendületet adtak sürgető globális kérdések megoldására irányuló erőfeszítéseknek.”

És ez a lista nem rövid. Az amerikai külügyminiszter külön kitért a Kínához, Oroszországhoz és Észak-Koreához fűződő viszonyra.

 

Blinken kijelentette: Washington „nem kordában tartani vagy lenyomni akarja Kínát, de azt szeretné, ha Kína is tartaná magát az elmúlt évtizedekben rengeteg munkával felépített, szabályokra alapuló nemzetközi rendhez.”

 

„Nagyon figyeljük, Oroszország milyen lépéseket tesz, és milyen irányt választ. Biden elnök már korábban is világosan fogalmazott; ha Moszkva meggondolatlanul vagy agresszíven lép fel, akkor válaszolni fogunk. De nem akarunk eszkalálódni”

 

– fogalmazott Blinken.

 

„Jelenlegi politikánk olyan precíz, gyakorlati, és nyitott megközelítést követel meg az észak-koreai diplomáciára, ami megleli a tényleges előrelépés lehetőségét Phenjannal, mind az Egyesült Államok, mind szövetségeseink biztonságának növelése érdekében”

 

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter.

Az ipari hatalmak külügyminiszteri csúcstalálkozóját nevezhetjük kibővített „G7 plusznak”. Mivel a brit házigazda meghívta még dél-afrikai, indiai, dél-koreai és ausztrál kollégáját is – tükrözve az indiai-csendes-óceániai térség növekvő súlyát a globális gazdaságban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!