Nyitókép:  TASR/Pavol Zachar

 

Ezekben a percekben is ülésezik a Koalíciós Tanács, mely a kormánypártok legmagasabb, politikai egyeztető fóruma. A találkozó összehívását az OĽaNO kezdeményezte azután, hogy új fejlemények merültek fel Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter családjának vállalkozásaival kapcsolatban.

 

Kolíkovát az ellenzék szeretné leváltalni, ugyanis szerintük politikailag aggályos, hogy apja abban az időszakban kapott mintegy 1,5 millió eurós állami megrendeléseket (stúdióépítésben érdekelt a politikus családtagja), hogy a Za ľudí minisztere (akkor még a Most-Híd nominánsaként) államtitkár volt az igazságügyi tárcánál.

 

Kolíková azzal védekezik, hogy édesapja a szakma egyik legjobbja, aki nemcsak itthon, hanem külföldön is nyert megrendeléseket. Egyúttal állítja, hogy korábban is voltak állami megrendelései. A Sme rodina, az SaS és az OĽaNO frakciója tegnap meghallgatta Kolíkovát, aki válaszolt a feltett kérdésekre. Az SaS képviselője, Marián Viskupič szerint pártjukat meggyőzte, és bizalmukról biztosította a minisztert.

 hirdetes_400x285  

 

A Körkép.sk információi szerint azonban a tegnapi nap folyamán újabb problémák merültek fel Kolíková ténykedésével kapcsolatban, melyek tovább erősítik a klientelizmus gyanúját. Ismét a politikus családi kötődése a probléma, mégpedig a minisztériumnak jelenleg helyt adó ingatlannal kapcsolatban. Kolíková testvérének ugyanis közös vállalkozása van azzal az illetővel, akitől bérbe vette a minisztérium az ingatlant. Úgy tudjuk, a közbeszerzés körül sem volt minden rendben.

 

A tárca akkor költözött az új helyére, amikor Gál Gábor (Most-Híd) volt a miniszter, Mária Kolíková pedig az államtitkár. Ez még az előző, Smer – SNS – Most-Híd koalíció alatt volt.

 

A gyanú súlyosságát jelzi a mai Koalíciós Tanács összehívása is, melyen információink szerint amennyiben nem sikerül megnyugtató magyarázatot adnia, lemondásra szólíthatják fel Kolíkovát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.