Nyitókép: rtvs.sk

 

Magyar idő szerint pénteken délben érheti el a Mars felszínét Kína Mars-járója, ami a tervek szerint 90 marsi napon át dolgozik majd a bolygón, írja a HVG.

 

Kína hamarosan a harmadik ország lehet – a Szovjetunió és az Egyesült Államok után –, amelyik sikeres landolást hajt végre a Mars felszínén. A CNet beszámolója szerint a Zhurong nevű Mars-járó magyar idő szerint péntek délben érheti el a bolygó felszínét.

 

A Tienven-1 űrszonda, amely az egységet eljuttatta vörös bolygóhoz, 2020 nyarán startolt el a Földről. Az útja hét hónapon át tartott, 2021 februárjában pedig videót küldött onnan.

 hirdetes_300x300  

 

A Tienven-1 összesen három szerkezetet vitt el a Marshoz: egy rovert, egy leszállóegységet, valamint a bolygó körüli pályára állított műholdat. A landolást Kína ugyanúgy tervezi végrehajtani, mint ahogyan nemrég a NASA tett a Perseverance-szel: mivel a bolygó túlságosan messze van a Földtől, hogy a tudósok irányítsák, ezért a gépre bízzák a feladat végrehajtását. Kínának egyébként ez az első marsi küldetése, és a látszat ellenére nem könnyű leszállni a vörös bolygó felszínén: 1973 óta csak a NASA volt erre képes.

 

Űrverseny a vörös bolygóért: A kínai marsjáró megelőzheti az amerikait

 

A tervek szerint miután a leszállóegység és a rover beléptek a légkörbe, előbbiről leválik a hővédő pajzs, majd egy ejtőernyő segítségével megpróbálják azt lelassítani. Ezek után a kamerák és a LiDAR szenzorok segítségével a megfelelő helyre navigálja magát a szerkezet, majd ha minden rendben, egy rámpa segítségével gördül le róla a Mars-járó.

 

A Zhurong az Utopia Planitia nevű síkságon kezdi meg a felderítő munkát – ott, ahol 1976-ban a NASA Viking–2 űrszondája is szolgálatot teljesített. Kína azt tervezi, hogy a Mars-járója 90 solt, vagyis marsi napot tölt majd munkával a bolygó felszínén, zárul a HVG cikke.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!