Nyitókép: Euronews

 

Meglehetősen szokatlan jelenség kíséri a jogállamiságról folytatott vitát Horvátországban: politikusok fiatalkori fürdőruhás képeiket teszik közzé a közösségi médiában.

 

De mi vezetett ehhez?

 

A Legfelsőbb Bíróság új elnökének kinevezési folyamata megosztja az ország államfőjét és a kormányt. Zoran Milanović horvát elnök kedden Zlata Đurđević jogászprofesszort jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a parlament azonban a jelöltet – politikai aggodalmakra hivatkozva – elutasította. Andrej Plenković miniszterelnök elfogultsággal vádolta Milanović elnököt, Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke pedig nyilvános pályázatot sürget a poszt betöltésére.

 hirdetes_810x300  

A bejelentés miatt Milanović elnök „közönséges, izomtalan zaklatónak” nevezte a parlament elnökét, aki válaszul fiatalkori önmagáról készült, fürdőnadrágos fényképet tett közzé a közösségi médiában.

 

Jandroković a fotó mellé azt írta:

 

„Mivel a bohóc Milanović azzal vádolt, hogy izomtalan zaklató vagyok, és mivel az érvelő diskurzus híve vagyok, bizonyítékot csatolok. Nem vagyok zaklató, mindenki maga ítélje meg az izmaimat.”

 

 

A kép közzétételére vonatkozó kérdésre Plenković miniszterelnök azt válaszolta újságíróknak:

 

„Gordan egyszerűen csak a saját stílusában válaszolt a provokációra”.

 

Nem a parlament elnöke azonban az egyetlen horvát politikus, aki fürdőruhás kép megosztásával üzent Milanović elnöknek. A liberális Pametno (Intelligencia) párt parlamenti képviselője Marijana Puljak egy 1996-os fényképet tett közzé, amelyen terhesen, a férjével együtt pózolt.

„Nincsenek izmaink, csak magzat- és sörhasunk”

 

– írta a képhez Puljak.

 

 

A fotókat rengetegen megosztották a közösségi médiában. Egyes hozzászólók megjegyezték, hogy a horvátországi közéleti párbeszéd váratlanul mély szintre süllyedt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!