Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál június 9 és 13. között kerül megrendezésre 15 idegen ajkú és 15 magyar anyanyelvű költő részvételével. Hagyományteremtő céllal indul a rendezvény, mely fókuszában a költészet áll, s egyéb zenei, kulturális programokkal kiegészülve a térség népszerűsítésében, az országimázs építésében is szerepet kíván játszani.

 

A sárospataki központú, de számos közeli települését érintő, valamint határon átnyúló programokat is kínáló rendezvényre Olaszországból, Németországból, Törökországból, Portugáliából, Lengyelországból, és a szomszédos országokból érkeznek elismert költők. A tengerentúli és a távolkeleti meghívottak a pandémia miatt kénytelenek voltak lemondani a részvételt, ám a rendezvényen elhangzanak a verseik magyar fordításban.

 

Figyelemre méltó delegációval képviselteti magát a Kárpát-medence művészvilága is, Felvidékről Tóth László, Hodossy Gyula és a régióban élő Mihályi Molnár László kapott meghívót – közölte lapunkkal a fesztivál igazgatója, Balázs F. Attila – de Kárpátaljáról és a Partiumból is érkeznek költők. A zenekarok között szerepelni fog a szabadtéri színpadon a rimaszombati Viharvirág együttes.

 

 hirdetes_300x300  

 

A rendezvény díszvendége a bánsági születésű irodalmi Nobel-díjas Herta Müller lesz. A rendezvény hivatalos megnyitójára június 9-én, délután hat órakor kerül sor Sárospatakon, a Rákóczi-vár lovagtermében, a Szent Erzsébet kert színpadán tartott félnapos zenei-költészeti rendezvényre pedig június 12-én, szombaton kerül sor.

 

Aznap 19 órakor adják át a Rimay János Nagydíjat és a Rimay ezüst emlékérmeket. A többi napokon költők csoportjai vesznek részt Tokajban, Széphalomban, Kisvárdán, Szerencsen, valamint Királyhelmecen, Beregszászon és Szatmárnémetiben irodalmi rendezvényeken. Konferencia is lesz a műfordítás témakörében. Az esemény fővédnökségét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter látja el.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.