Nyitókép: welcome.tirol

 

Ausztria az elkövetkező hetekben tovább enyhít a járványügyi intézkedéseken. Június 10-től például eltörlik a szájmaszkviselést, ismét lehet majd csoportosan találkozgatni, és a kevésbé kockázatos országokból érkezőknek már nem fog kelleni regisztrálniuk az Ausztriába való belépéskor.

 

Az osztrák kormány és a tartományok vezetései pénteken egyeztek meg a nyitás következő fázisáról.

 

Sebastian Kurz kancellár elmondta, hogy a regisztrációs kötelezettség csak a magas kockázati besorolású országokból érkezők és azok számára marad érvényen, ahol elterjedtek a vírus egyes mutációi.

 hirdetes_810x300  

 

Továbbra is érvényben marad azonban a kötelező negatív vírusteszt, a védettségi igazolás, illetve papír arról, hogy az illető kigyógyult a Covid-19 fertőzésből.

 

Június 10-től az eddigi 22.00 óra helyett immár 24.00 óráig lehetnek nyitva az egyes vendéglátóhelyek. Beltéren 8, a kinti részben pedig 16 vendég tartózkodhat egyszerre (beleértve a gyerekeket is), és az eddigi kétméteres távolság helyett elég lesz betartani az egy métert. Amennyiben eseményt tartanak, úgy az eddigi 50 százalék helyett az ülőhelyek 75 százalékát lehet majd elfoglalni.

 

A kültéri maszkviselést a felszolgálók számára is eltörlik, és a tömegrendezvényeken sem lesz már rá szükség. A tömegközlekedésben és az egyes üzlethelyiségekben a maszkviselet egyelőre érvényben marad.

 

Július 1-től jönnek a további könnyítések, eltörlik például a beltéri maszkviseletet. Lakodalmakat, szülinapokat és nagy rendezvényeket is lehet lesz újra szervezni. Július elején az átoltottak száma Ausztriában várhatóan eléri az öt millió főt, emiatt a tesztelési kötelezettséget is enyhítik.

 

„Betartjuk az ígéretünket, hogy nyárik visszatérünk a normális kerékvágásba”

 

mondta Kurz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a könnyítéseket mindig a lehetőségekhez fogják mérni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.