Nyitókép: picuki.com

 

A Most-Hídhoz közeli Pátria rádió vendége volt a Most-Híd leköszönő elnökségi tagja, Ravasz Ábel. A progresszív politikus éles kritikával illette az MKP, Most-Híd és Összefogás elhúzódó tárgyalássorozatát, mely szerinte a vegyespárti ideológia fokozatos elvesztését is jelenti.

 

Ravasz Ábel odáig ment, hogy szerinte az sem biztos, hogy maga az Aliancia-Szövetség létrejön, illetve ha mégis, könnyen lehet, hogy a három párt teljesen más célba fog befutni, mint azt az elején kitűztek maguknak.

 

Ma már nincsenek szlovákok a Most-Hídban

 hirdetes_300x300  

 

A Bugár Bélához közelálló politikust döntésért a párt egyik, Solymos László pártelnök által irányított médiája is nyíltan kritizálta. Ravasz szerint azonban a Most-Híd leggyengébb eredményénél is volt 30-40 ezer szlovák szavazó, akik mára másfelé fordulnak.

 

Kép forrása: picuki.com

 

„A tárgyalópartnerek időhúzásával a Híd fokozatosan gyengül. Akik bíztak a Hídban, fokozatosan mennek el a Hídtól, így nem lesz lehetősége betölteni a közvetítő szerepet“

 

– jelentette ki Ravasz.

 

Gyimesi átvette az irányítást

 

Ezzel lényegében azt próbálta jelezni, hogy a Gyimesi György által kívülről diktált nemzeti-konzervatív politizálás felszámolja a Szövetségen belüli liberális platformot, amihez ő maga nem kíván asszisztálni. Ravasz attól tart, hogy ha döntésre kerül sor, hogy Gyimesi György belépjen-e a Szövetségbe vagy sem, a válasz az igen lesz, de a Most-Híd által képviselt liberális, progresszív szárny beáldozásával.

 

A Most-Híd elnökségéből távozó politikus úgy érzi, hogy a Szövetség jelenlegi támogatottsága már „csak alulról nyaldossa“ az öt százalékot, miközben az elején egyes politikusai a biztos parlamenti bejutásban és tíz százalék megszerzésében bíztak.

 

„A kezdeti pozitív érzés év végéig elpárolgott. Ma már tragikomédiának tekinthető”

 

– kritizálta kollégáit Ravasz.

 

„Megjelent Gyimesi, aki kívül áll a palettán, de van egyfajta mediális tere. Gyimesi György az, aki egyszemélyes kommandóként definiálja, hogy miről szól a szlovákiai magyar politika. Ha nem kapunk észbe, akkor oda juthatunk, hogy ha létre is jön a Szövetség, de alig 3 százalékos támogatottsága lesz“

 

– fogalmazta meg aggályait Ravasz.

 

Kép forrása: picuki.com

 

A Gyimesi-jelenség

 

Az Aliancia-Szövetség gyengülésének külső oka szerinte a Gyimesi jelenség.

 

„Amikor megnéztük a 2020-as eredményeket, nem gondoltam volna, hogy arról fogunk beszélni, hogy mi az a Gyimesi faktor. Én éreztem meg az elsők között a népszámlálás, kettős nemzetiség kérdésénél, hogy belenyúl a rendszerbe. Ilyen szempontból áthelyeződött a célvonal”

 

– mutatott rá a vegyespárt politikusa a változásokra.

 

Szerinte minél hamarább született volna meg az egyezség, annál többet tudott volna átmenteni a Most-Híd saját értékeiből a közösbe.  A műsorban elismerésre került, hogy ma Gyimesi az az alternatíva, amit a szlovákiai magyarság lát. Ő az, aki elővesz kérdéseket, akinek a neve forog a közbeszédben.

 

„A három párt teszetosza módon dolgozik, közben Gyimesi es a hozza hasonlók szervezik a választókat. Nagyon sok embernek tetszik az, amit csinál. Aki azt hiszi, hogy ez csak egy emberről szól, az nem néz elég hozzászólást mindenféle oldalakon. A választók beállítottsága is változik“

 

– zárta Ravasz Ábel, egyben elismerve, hogy mára a Most-Híd teljesen kiürült és ideológiája szertefoszlott.

 

Jöjjön, de csak a lista végére?

 

Azt ugyanakkor cáfolta, hogy a három párt közül bárki részéről felmerült volna, hogy Gyimesi legyen a Szövetség elnöke. Szerinte ez csak kívülről érkező pletyka, ami az Aliancia-Szövetség több tagjának is elfogadhatatlan.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.