Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Vészesen nyílik a vakcinaolló

Európában már gyerekeket oltanak, a fejlődő világban az időseknek sincs elég vakcina

Nyitókép: MTI

 

Már kilenc EU-tagállamban megkezdték a 12-15 éves fiatalok beoltását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken ajánlotta, hogy ennek a korosztálynak is adják be a BioNTech/Pfizer által gyártott vakcinát.

 

Franciaországban júniustól nincs többé az évek számához vagy egészségügyi állapothoz kötve az, hogy valaki beoltathatja-e magát. Június közepétől pedig szülői hozzájárulással már a 12-18 évesek is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát.

 

Romániában megkezdődött szerdán a 12 évet betöltött kiskorúak koronavírus elleni oltása a Pfizer által gyártott vakcinával. Az oltási kampány vezetője úgy véli, hogy a fiatalok beoltása előnyös, és különösen pozitív azoknak a gyerekeknek a számára, akik alapbetegségekkel küzdenek. Ennek ellenére nem mindenki támogatja az ötletet:

“Én úgy tudom, hogy a gyerekeket nem veszélyezteti annyira a koronavírus-fertőzés, szóval nem hiszem, hogy feltétlenül szükséges lenne beoltani őket”

 

– vélekedik ez a nő.

 

“A vakcina éppen olyan biztonságos gyerekeknek, mint a felnőtteknek”

 

– mondja ez az orvos.

 

“A 12-15 éves korosztály számára az oltóanyag hatékonysága 100 százalékos, a beoltottak egyáltalán nem betegszenek meg.”

 

A gyakorlatot ugyanakkor bírálta a WHO- a szervezet szerint fontosabb lenne, hogy a fiatalok oltására szánt vakcinák a szegényebb országoknak jussanak, amelyek még az idősebb és sérülékenyebb korosztályok beoltását sem tudták elkezdeni. Az Egészségügyi Világszervezet arra kéri a gazdag államokat, hogy a fiatalok beoltására szánt vakcinákat adományozzák a Covax-projektnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket