Nyitókép: David W. Cerny/Reuters

 

Túlélte a bizalmatlansági szavazást Andrej Babiš kisebbségi kormánya csütörtökön a cseh képviselőházban. Az indítvány mellett 89, ellene 82 képviselő szavazott. A bizalmatlanság kinyilvánítására legalább 101 szavazatra lett volna szükség.

 

A várakozásoknak megfelelően a kommunista párt képviselői a szavazás előtt elhagyták a termet és így közvetve Babiš kisebbségi kabinetjét támogatták.

 

A szavazást a Spolu koalíció (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), a Piráti (Cseh Kalózpárt), valamint a STAN mozgalom hívta össze. A petíció benyújtói nevében az ülés kezdetén Petr Fiala, az ODS elnöke a szavazást „annak a tesztjének nevezte, hogy a kormány vajon továbbra is képviseli-e a szavazók többségét, akik a 2017-es választásokon rá adták le a szavazatukat.”

  hirdetes_300x300   

 

Fiala a kormány megbuktatására tett kísérlet okai között többek között a rosszul kezelt koronavírus-járványt nevezte meg, miközben bírálta az egészségügyi miniszter posztjának gyakori változását. Emlékeztetett arra is, hogy a bíróságok többször rámutattak bizonyos intézkedések jogellenességére vagy megsemmisítették azokat.

 

Szerinte a kormány diszkriminálta a vállalkozókat is, például a kis üzleteket és a szolgáltatásokat. További okok a kormány elhibázott fellépése a Vrbětice-ügyben vagy Babiš állítólagos összeférhetetlensége az Agrofert céggel kapcsolatban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!