Nyitókép: archív

 

Június 9-én kezdődik a sárospataki Bodrog Hotel konferenciatermében az első Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál. Az Északkelet-Magyarországon és a szomszédos régiókban, Bodrogközben, Kárpátalján és a Partium északi felében bonyolított egyedülálló rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre, az irodalmi és zenei élményeken túl, a térség népszerűsítésében, az országimázs építésében is szerepet kíván játszani.

 

„A pandémia következtében, a világ minden részéről meghívott költők alig egyharmada tud részt venni a felolvasásokon, találkozókon, ám azáltal, hogy verseik elhangzanak a fő rendezvényen, és szerepelnek a fesztivál antológiájában, virtuálisan minden meghívott jelen lesz”

 

– mondta el lapunknak Balázs F. Attila, a fesztivál igazgatója.

 

  hirdetes_300x300   

Figyelemre méltó delegációval képviselteti magát a Kárpát-medence. Felvidékről Tóth László Mihályi Molnár László és Hodossy Gyula, Kárpátaljáról Vári Fábián László és Marcsák Gergely, Partiumból pedig Fehér Imola és László Róbert kapott meghívót.

 

A rendezvény díszvendége a bánsági születésű irodalmi Nobel-díjas Herta Müller lett volna, amennyiben egészségi állapota ezt nem hiúsította volna meg. A rendezvény hivatalos megnyitójára június 9-én, délután hat órakor kerül sor Sárospatakon, a Rákóczi-vár lovagtermében, a Szent Erzsébet kert színpadán tartott félnapos zenei-költészeti rendezvény pedig június 12-én, szombaton lesz. Aznap 19 órakor adják át a Rimay János díjakat és a Rimay ezüstérmeket. Konferencia is lesz a műfordítás témakörében Balogh F. András professzor elnökletével.

 

A fesztivál fővédnöke: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A lecsengő pandémia első jelentős rendezvényére várjuk a szabad levegőre és a kulturális élményekre vágyó érdeklődőket.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.