Nyitókép: rtvs-live

 

Két éve van funkcióban a szlovák államfő. Zuzana Čaputová ebből az alkalomból nyilatkozott a közmédiának.

 

Mint elmondta, Szlovákia jelenleg meg van sérülve és a helyzet megnyugtatására van szükség.

 

„A koronavírus-járvány következtében 12 ezer ember hunyt el. Sok műtéti beavatkozás is el lett halasztva. A járvány a gazdaságra és az emberek szociális helyzetére is kihat“

 

 hirdetes_300x300  

– fogalmazott.

 

Kiemelte, hogy az elmúlt napokban Gömörben, Rimaszombatban járva tapasztalhatta, hogy érzelmileg, lelkileg is sérültek az emberek az elmúlt időszakban. Szólt azoknak a hozzátartozóiról is, akik családtagjai a járvány következtében haltak meg.

 

A belpolitikai helyzetről szólva úgy látja, hogy sok konfliktus személyi jellegű. Ugyanakkor „nem szabad eltakarni a szemünket a valóság előtt“ – emelte ki.

 

Az elmúlt időszak rendőrségi, igazságszolgáltatási ügyei kapcsán úgy látja, hogy a társadalom nem tesz különbséget a tények és azok magyarázata között. Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy milyen magabiztossággal magyarázzák egyesek a történéseket.

 

A SIS központjában tartott titkos találkozóval kapcsolatban, melye részt vettek az ország vezetői, azt mondta, hogy nem tartja hibának az azon való részvételt, ugyanakkor hasonlóan széles felállás esetén már valószínűleg távol maradna.

 

Az elmúlt választási időszak viszonyairól szólva úgy fogalmazott, hogy míg korábban a bírók is csődöt mondtak, addig ma már többen közülük börtönben ülnek, ami évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

 

„Ügyelnünk kell arra, hogy az igazságszolgáltatás megtisztítása mellett nem befolyásoljuk a történéseket“

 

– mondta Čaputová.

 

„Valódi hatalmasságok vannak vizsgálati fogságban. Ez az egyedüli kiút az eddigi helyzetből“

 

– tette hozzá, kiemelve, hogy nagyon fontos, hogy a megfelelő tanulságot vonjuk le az elmúlt időszakból.

 

A politikai helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy Eduard Heger kormányfő konstruktív, konszenzuális partner. Ugyanakkor problémának látja, hogy az előző kormányzás konfliktusai traumatizálják a viszonyokat, ami gátolja a kabinet stabilitását.

 

„Ez nem jó az ország egészére nézve“

 

– emelte ki. Ugyanakkor rámutatott, hogy továbbra is komoly erőt jelentő alkotmányos többség kormányoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.