Nyitókép: HVG

 

A MAS a legendás Mayflower útját követi, illetve követné, de most adódott vele egy kis gond. A szakértők hangsúlyozták: a számítógép nem ébredt öntudatra.

 

Visszatér kiindulási helyére, az angliai Plymouthba a Mayflower Autonomous Ship (MAS) nevű önvezérelt hajó, mert egy kisebb probléma támadt vele – számolt be róla a BBC-re hivatkozva a HVG.

A MAS-nak nincs legénysége, egy fejlett számítástechnikai rendszer, kamerák és tucatnyi érzékelő segíti abban, hogy az amerikai Massachusettsbe jusson. A hajó múlt kedden ki is futott, ám pénteken már arról érkeztek hírek, hogy visszafelé tart, mert egy meg nem nevezett eszközzel probléma támadt. A MAS építői csupán annyit közöltek:

 

 hirdetes_300x300  

nem a fedélzeti rendszerrel van gond, hanem egy olyan alkatrésszel, amely a legtöbb hajón megtalálható.

 

Ennek hibája azonban az egész misszióra kihathat, így a járművet visszahívták, hogy a szakemberek egy javítás és alapos ellenőrzés után ismét útnak indítsák.

 

A MAS missziója egyszerre történelmi visszatekintő és technológiai demonstráció. A szerkezet egyrészt a 30 méteres hajólegendának, az eredeti Mayflowernek állít emléket, amely 1620-ban szállított angolokat Plymouth városából Amerikába. Az az út több mint két hónapig tartott az Atlanti-óceánon. A mai Mayflowernek ehhez azonban három hétre lesz szüksége, tekintve, hogy kicsit gyorsabban halad: a hatalmas árbócos jármű nagyjából 6 kilométer/órás sebességgel szelte a habokat, a modern változat viszont 20-szal repeszt.

 

 

Az önvezérelt Mayflower akkumulátorát napelemek működtetik, de egy tartalék dízelgenerátort is kapott.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!