Nyitókép: Euronews

 

Emelkedni kezdett a súlyos Covid-esetek száma Izraelben a járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámában. Az elmúlt öt napban 17 súlyos Covid-beteg került kórházba és szorult sürgős kezelésre, miközben a június 5. és 28. között eltelt 23 nap alatt összesen kellett 16 személyt kórházba vinni.

 

A mostani kritikus esetek között van egy be nem oltott állapotos nő és két gyermek.

 

A szombati ünnepnapon elvégzett, csekélyebb számú, 38 938 tesztnek ismét csak 0,5 százaléka, 185 ember bizonyult vírushordozónak, ellenben emelkedni kezdett a korábban diagnosztizáltak körében a kórházi ellátást igénylők száma, amely jelenleg 62.

 hirdetes_300x300  

Közben folytatódik a kampány a 12-15 éves korosztály gyors beoltására, de eddig a 12 éveseknek csak 13 százaléka, és a 13-15 éveseknek pedig 20 százaléka kapta meg az oltásnak legalább az első dózisát.

 

A hatóságok elsősorban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre érkezők ellenőrzésével próbálják megfékezni a járványt, ennek érdekében pénteken hatalmas sátrat kezdtek építeni, amelyben a gyors tömeges tesztelés végezhetik.

 

Az Izraelbe érkezők csak tesztelés után hagyhatják el a repülőteret, és az oltatlanoknak az öt nap múlva elvégzendő második vizsgálat negatív eredményéig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, amit a rendőrség ellenőriz, és aminek megszegését súlyos bírságokkal büntetik.

 

A The Times of Israel című lap arról ír, hogy a Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői csoportja szerint a vakcinák 60-80 százalékban akadályozzák meg a delta variánssal szemben a fertőzést, szemben a többi, korábbi variánsnál megfigyelt 90 százalékkal. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy az oltás a súlyos betegségek megelőzésében továbbra is ugyanolyan hatékony lesz, mint eddig. Az új vírushordozók mintegy fele oltással védett.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.