Nyitókép: cbsnews.com

 

lbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény hatályának meghosszabbítása az izraeli parlamentben, a kneszetben a kora reggeli órákra elhúzódott szavazáson – jelentette az izraeli katonai rádió kedd reggel.

 

A kormánykoalíció javaslatát 59 képviselő támogatta, 59-en viszont ellenezték az indítványt.

 

A csak szűk többséggel rendelkező izraeli kormánykoalíció számára súlyos csapást jelentett a parlamenti kudarc.

 hirdetes_300x300  

 

A törvényt 2003-ban, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején biztonsági szempontokra hivatkozva alkották meg, hogy megakadályozzák vele a családegyesítés nyomán izraeli állampolgárságot kapó palesztinok részvételét terrortámadásokban. 1993 és 2003 között mintegy 130 ezer palesztin költözött Izraelbe házasodás révén.

 

A közvélemény akkori nyomása miatt megszavazták, hogy az 1967-ben elfoglalt területeken élő palesztinok ideiglenesen ne szerezzenek izraeli állampolgárságot Izrael arab állampolgáraival között házasságukkal.

 

Azóta számos alkalommal demográfiai szempontokkal is indokolták a politikusok a törvény hosszabbítását, hogy ezzel elejét vegyék a ciszjordániai és gázai palesztinok Izraelbe áramlásának, ami szerintük az ország zsidó többségét veszélyeztetné. A biztonsági szervek kimutatása alapján a jogszabály nélkül évtizedenként mintegy 200 ezer palesztin kapna izraeli állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt a 12-es kereskedelmi TV csatorna tudósítása szerint.

 

Miután nem sikerült meghosszabbítani, és már kedden érvényét veszti a korábbi törvény, a családegyesítés iránti beadványokat ezentúl Ajelet Saked belügyminiszterhez kell címezni, aki átfogó irányelv hiányában kénytelen lesz minden egyes kérelmet megvitatni és megvizsgálni, hogy szerepel-e a családegyesítést lehetővé tevő kivételekben.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!