Nyitókép: m4sport.hu

 

Bárhogy is érjen véget a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti döntője a londoni Wembley Stadionban, egy nagyon hosszú várakozás ér biztosan véget: az angol válogatott 55 év szünet után nyerhet nagy tornát, míg az olasz 53 esztendőt követően diadalmaskodhat újra Európa-bajnokságon. A 21 órakor kezdődő finálét az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

 

Csalódások után egy lépésre a mennyország

 

Mindkét együttes meggyőző teljesítménnyel menetelt a fináléig. Az olaszok a selejtezősorozatot is beleértve veretlenül masíroztak a döntőbe, míg az angolok legutóbb még a kvalifikáció során szenvedtek vereséget. Bár hagyományosan két futballnagyhatalom jutott a döntőbe, az utóbbi évtizedben bőven kijutott mindkét válogatott szurkolóinak a nagy csalódásokból, a 2014-es vb-n például kézen fogva estek ki a csoportkörben Costa Rica és Uruguay mögött.

 hirdetes_810x300  

 

Elképesztő hangulatban várja London az esti Eb-döntőt – Képek, videók

 

A 2018-as világbajnokságról a svédek elleni vesztes pótselejtezőben lemaradt olasz válogatottnál új időszámítás kezdődött, Roberto Mancini szövetségi kapitány egy csapatként kiválóan működő, igazán nagy világsztár nélküli együttest állított össze, amely 2018 szeptembere és nemzeti rekordot jelentő 33 mérkőzés óta veretlen, ebből 26-ot nyert meg, ráadásul a korábbiaknál jól látványosabb és kezdeményezőbb stílussal.

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit: Ki nyeri a foci Eb-t?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az angolok esetében hasonló a képlet, ott a 2016-os Eb-n az Izland ellen elvesztett nyolcaddöntő volt a legutóbbi csalódás, ami után talpra kellett állni. Gareth Southgate szövetségi kapitányt három évvel ezelőtti kinevezése óta sok kritika érte, de a számok őt igazolják: 69 mérkőzésből 39-et megnyert vele Anglia és a 2018-as vb-n elődöntőbe, most pedig Eb-döntőbe vezette az együttest.

 

 

Az eredményekből egyértelműen kiolvasható, a két legstabilabban védekező válogatott jutott el a fináléig, Anglia egy, Olaszország három gólt kapott a tornán, így meglepetés lenne, ha a döntőben gólfesztivált rendeznének a felek.

 

Tényleg előny hazai pályán döntőzni?

 

Olaszország 1968 után másodszor lehet Európa-bajnok, ugyanakkor a helyszín, a londoni Wembley Stadion papíron az angoloknak kedvezhet, igaz, eddig csupán három csapatnak sikerült hazai közönség előtt elhódítani a trófeát. Spanyolország 1964-ben, Olaszország négy évvel később, míg Franciaország 1984-ben nyert döntőt saját szurkolói előtt.

 

Várható kezdőcsapatok

 

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne

 

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Saka, Mount, Sterling – Kane

 

m4sport.hu/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!