Friss hírek

18 óra alatt kinyomtattak egy komplett iskolát, a módszer bárhol leverhetné az építőipari árakat

Gyors, kevés alapanyagot igényel és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny

Nyitókép: HVG

 

A lehető legkevesebb anyag felhasználása mellett rekordgyorsasággal húztak fel egy iskolaépületet a délkelet-afrikai Malawiban. Az intézmény a minap megnyitotta kapuit, már folyik a tanítás, számol be róla a HVG.

 

Gyors, kevés alapanyagot igényel és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny, ha iskolaépítési megoldásról van szó azokban az országokban, ahol a tőke mellett iskolákból is hiány van. Ilyen például Malawi, ahol a UNICEF becslése szerint 36 ezer osztályteremnyi iskolaépületre lenne szükség az országban ahhoz, hogy minden gyerek tudjon hol tanulni.

 

Hagyományos építési módokkal 70 évbe telne felszámolni a hiányt. A brit CDC Group befektetési alapkezelő és az építőanyagokban utazó francia-svájci LafargeHolcim által létrehozott 14Trees vállalat állítja, 3D-nyomtatással 10 év alatt felszámolhatók Afrika oktatási infrastruktúrabéli hiányosságai.

 

Zajlik az “építkezés”. Kép: HVG

 

Ennek bizonyításaként nemrég megnyitotta kapuit Malawiban a világ első olyan iskolája, amit az új technológiával “nyomtattak ki”. Az ilyen módon, mindössze 18 óra alatt felépített épülethez jóval kevesebb alapanyagra – a LafargeHolcim “tintájára” – volt szükség, mint amennyi építőanyagot egyébként igényelne egy ilyen beruházás. A 14Trees szerint az sem mellékes, hogy az építkezéssel más módszerekhez képest feleannyira terhelték meg a környezetet.

 

 

A 14Trees szerint a folyamat nem teljesen automatikus, amit pozitív tényezőként említ a vállalat közleménye: az ajtók és az ablakok beszereléséhez, illetve a tető felrakásához emberekre volt szükség, így munkát is tudtak biztosítani a helyieknek, akiket egyúttal meg is tanítottak a hasonló feladatok elvégzésére.

 

Az ország Salima nevű régiójában felhúzott iskolában július eleje óta folyik a tanítás.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Márta
2021. Júl. 13. 12:01

Hát eddig sem vágytam Malaviba, most meg pláne nem! Inkább egy bunker itthon!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket