Nyitókép: HVG

 

A lehető legkevesebb anyag felhasználása mellett rekordgyorsasággal húztak fel egy iskolaépületet a délkelet-afrikai Malawiban. Az intézmény a minap megnyitotta kapuit, már folyik a tanítás, számol be róla a HVG.

 

Gyors, kevés alapanyagot igényel és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny, ha iskolaépítési megoldásról van szó azokban az országokban, ahol a tőke mellett iskolákból is hiány van. Ilyen például Malawi, ahol a UNICEF becslése szerint 36 ezer osztályteremnyi iskolaépületre lenne szükség az országban ahhoz, hogy minden gyerek tudjon hol tanulni.

 

Hagyományos építési módokkal 70 évbe telne felszámolni a hiányt. A brit CDC Group befektetési alapkezelő és az építőanyagokban utazó francia-svájci LafargeHolcim által létrehozott 14Trees vállalat állítja, 3D-nyomtatással 10 év alatt felszámolhatók Afrika oktatási infrastruktúrabéli hiányosságai.

 hirdetes_300x300  

 

Zajlik az „építkezés”. Kép: HVG

 

Ennek bizonyításaként nemrég megnyitotta kapuit Malawiban a világ első olyan iskolája, amit az új technológiával „nyomtattak ki”. Az ilyen módon, mindössze 18 óra alatt felépített épülethez jóval kevesebb alapanyagra – a LafargeHolcim „tintájára” – volt szükség, mint amennyi építőanyagot egyébként igényelne egy ilyen beruházás. A 14Trees szerint az sem mellékes, hogy az építkezéssel más módszerekhez képest feleannyira terhelték meg a környezetet.

 

 

A 14Trees szerint a folyamat nem teljesen automatikus, amit pozitív tényezőként említ a vállalat közleménye: az ajtók és az ablakok beszereléséhez, illetve a tető felrakásához emberekre volt szükség, így munkát is tudtak biztosítani a helyieknek, akiket egyúttal meg is tanítottak a hasonló feladatok elvégzésére.

 

Az ország Salima nevű régiójában felhúzott iskolában július eleje óta folyik a tanítás.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.