Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

A koronavírus-járvány ellenére negyed milliárd euró többlettámogatást hagyott jóvá a kormány a szlovákiai mezőgazdaságnak. Az összeg az uniós támogatások mellé járó állami társfinanszírozás mértékének növelését jelenti, mégpedig az eddigi 25,7 százalékról 36,9 százalékra.

 

A szlovák agráriumban tevékenykedők így 2023-tól, azaz a közös uniós agrártámogatások folyósításának megkezdéséről 2027-ig 285 millió euróval többre számíthatnak. A hírt a szerdai kormányülés után Samuel Vlčan mezőgazdasági- és Igor Matovič pénzügyminiszter közösen jelentették be.

 

Mire juthat több pénz?

 hirdetes_300x300  

 

A kormány főleg a kis- és közepes méretű gazdaságok együttműködését kívánja támogatni, hogy növelni tudják tárgyalási erejüket a termékeiket felvásárlókkal szembe. Továbbá több pénz jut majd a gyümölcs és zöldségtermesztőknek, az állattartásban tevékenykedőknek is. Nagyobb támogatásra számíthatnak a biogazdálkodók, illetve figyelnek a klímaváltozással kapcsolatos kiadások finanszírozására is, továbbá a földrendezésre, vagy a vidék fejlesztésére.

 

Kép: reprofoto (Fb-live)

 

Igor Matovič elmondta, hogy cél a mezőgazdasági önellátottság mértékének növelése is, hiszen míg 2017-ben közel nullszaldós volt a külkereskedelmi mérleg a mezőgazdasági termékek, élelmiszeripari produktumok tekintetében, addig 2019-re már 1,7 milliárd eurós hiány keletkezett. Azaz ennyivel több élelmiszert hoztunk be az országba, mint amennyit kivittünk, miközben olyan termékeket is behoztunk, például burgonya, melyből nemrég még önellátóak voltunk.

 

„Fico es Pellegrini kormányai alatt többet hoztunk be, mint amennyit kivittünk. Igazi lejtmenetben voltunk. Keveset támogattuk a mezőgazdaságot, a kis farmok nem tudtak működni. Így az erősebb, nagyobb támogatással rendelkező külföldi gazdák kiszorították őket a piacról és elvesztették konkurenciaképességüket is,“

 

sorolta az elmúlt évek rossz politikai döntéseit Matovič.

 

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szlovákia Írország mellett a legvidékiesebb uniós tagállam. Marcel Klimek, a pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy az elmúlt években 250 ezerből 200 ezer munkahely szűnt meg a mezőgazdaságban és ez is hozzájárult ahhoz, hogy milyen állapotban van a mezőgazdaság.

 

„Minden harmadik euró, ami az Unió támogatáspolitikájából származik, a mezőgazdaságra van irányozva.  Ha nem kezdjük el ezeknek a forrásoknak a hatékony felhasználását, baj lesz“

 

– figyelmeztetett Klimek.

 

Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a plusz forrásokkal szeretnék elérni a versenyképesség növelését és a régió hatékony fejlesztését. Várható, hogy nagyobb teret kap az infrastruktúrafejlesztés, a területrendezés, munkahelyek kialakítása.

 

Igor Matovič arra hívta fel a figyelmet, hogy ha bárki visszaéléseket észlel a plusz pénzek felhasználását illetően, esetleg korrupció ütné fel a fejét, az azonnal jelezze ezt a hatóságoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!