Nyitókép: HVG

 

Egy új amerikai kutatás megerősítette a megfigyeléseket: az idősek körében gyakran használt vérnyomáscsökkentők egyes típusai pozitív hatással lehetnek a memóriára, írja a HVG.

 

Jól ismert tény, hogy a magasvérnyomás az időskori elbutulás (demencia) egyik jelentős kockázati tényezője. A betegség kezelésére használt bizonyos vérnyomás-csökkentők viszont kifejezetten jótékony hatással lehetnek a kognitív (azaz a figyelemre, emlékezetre, gondolkodásra) funkciókra – állítják amerikai kutatók az Amerikai Szívszövetség Hypertension folyóiratában.

 

Olyan vérnyomáscsökkentőkről van szó, amelyek átjutva a vér-agy gáton elérik az agyat. Az ilyen gyógyszereket szedők memóriája jobb volt, mint azoké, akik más típusú vérnyomáscsökkentőket szedtek. Jelenleg számos vérnyomáscsökkentő gyógyszer közül választhat az orvos: vannak ACE-gátlók, angiotenzin-II-receptor blokkolók (ARB), kalciumcsatornablokkolók és diuretikumok. Valamennyi csoport eltérő módon csökkenti a vérnyomást, egyesek közülük (ACE-gátlók), ARB-k átlépik a vér-agy gátat, de a többi szernek is kimutathatók az előnyei a demencia kockázatának csökkentésében.

 hirdetes_300x300  

 

Kép forrása: HVG

 

A kutatók több szempontból is értékelték az orvosságok járulékos hatásait, beleértve a figyelmet, a nyelvhasználatot, a verbális memóriát, a tanulást és az általános emlékezetet. 14 tanulmányból, három éves követést lefedve gyűjtöttek információkat közel 13 ezer 50 éves, vagy annál idősebb amerikai, japán, ausztrál, kanadai, német és ír páciensről. Azoknak, akik a vér-agy gátat átlépő vérnyomáscsökkentőt szedtek, jóval élénkebb volt a memóriájuk, s ez a kutatók szerint erős bizonyíték arra, hogy az ACE-gátlók és az ARB-k védhetnek a kognitív hanyatlás ellen.

 

Azért ez a kutatás tartalmaz bizonyos korlátokat is, ugyanis a vizsgálatok nem fókuszálták a faji/etnikai háttérre. Ez fontos terület lehet a jövőbeni kutatások számára, tekintettel arra, hogy a különböző etnikai hátterű betegek eltérően reagálhatnak a vérnyomáscsökkentőkre.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.