Nyitókép: Euronews

 

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország adósa Francia Polinéziának a Csendes-óceán déli részén végzett nukleáris kísérletek miatt.

 

Harminc év alatt, 1966 és 1996 között mintegy 200 tesztet hajtottak végre a térségben, melyekben Franciaország szerepvállalásáról a francia elnök átláthatóságot ígért.

 

„Ma meg akarom törni a csendet, hogy a teljes igazság hallhatóvá váljon. Hogy az egész világ pontosan tudja, mi történt, miről tudtak akkor és mit tudunk ma. Rengeteg dologért fizettünk, sok embernek fizettünk, de nem feltétlenül az áldozatoknak”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta az elnök.

 

Emmanuel Macron vasárnap érkezett Francia Polinéziába – a szigetcsoport lakói azt remélték, az elnök bocsánatot kér és kártérítést jelent be a sugárzás áldozatainak, akik szervezetében gyakran leukémia, limfóma és más rákos megbetegedések alakultak ki.

 

A nukleáris tesztek során mintegy 110 ezer ember, vagyis csaknem a szigetcsoport akkori teljes lakossága a bejelentettnél nagyobb radioaktivitásnak volt kitéve. A francia állam nem riasztotta és nem védte a lakosságot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.