Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország adósa Francia Polinéziának

Harminc év alatt, 1966 és 1996 között mintegy 200 nukleáris tesztet hajtottak végre a térségben

Nyitókép: Euronews

 

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország adósa Francia Polinéziának a Csendes-óceán déli részén végzett nukleáris kísérletek miatt.

 

Harminc év alatt, 1966 és 1996 között mintegy 200 tesztet hajtottak végre a térségben, melyekben Franciaország szerepvállalásáról a francia elnök átláthatóságot ígért.

 

“Ma meg akarom törni a csendet, hogy a teljes igazság hallhatóvá váljon. Hogy az egész világ pontosan tudja, mi történt, miről tudtak akkor és mit tudunk ma. Rengeteg dologért fizettünk, sok embernek fizettünk, de nem feltétlenül az áldozatoknak”

 

– mondta az elnök.

 

Emmanuel Macron vasárnap érkezett Francia Polinéziába – a szigetcsoport lakói azt remélték, az elnök bocsánatot kér és kártérítést jelent be a sugárzás áldozatainak, akik szervezetében gyakran leukémia, limfóma és más rákos megbetegedések alakultak ki.

 

A nukleáris tesztek során mintegy 110 ezer ember, vagyis csaknem a szigetcsoport akkori teljes lakossága a bejelentettnél nagyobb radioaktivitásnak volt kitéve. A francia állam nem riasztotta és nem védte a lakosságot.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Júl. 29. 10:01

Ilyen a hires nyugat csak kihasznal mindenkit sajat erdekeben.Ez a sors var Kozep europara az EU-ban ha nem harcolunk a jogainkert.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket