Nyitókép: Euronews

 

Lengyelország tűzoltókat és különféle eszközöket indított útnak szombaton Németországba, hogy segítsék az árvíz utáni helyreállítást, valamint az erdőtüzek sújtotta Görögországba és Törökországba, hogy részt vegyenek az oltásban.

 

A lengyel állami tűzoltóság országos központja a Twitteren közölte: 138 darab hűtveszárítót indítottak útnak a nyugat-németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományba, ahol július közepén a szokatlanul heves esőzés súlyos áradásokhoz vezetett. A természeti katasztrófában összesen 175 ember vesztette életét Rajna-Pfalzban és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

 

Szombat hajnalban indult útnak a lengyel rendőrség egy helikoptere Varsóból Törökországba, nyolc rendőrségi helikopterpilótával és három tűzoltóval a fedélzetén.

 hirdetes_810x300  

A helikopter, a pilóták és a tűzoltók az egy hete tomboló erdőtüzek oltásában fognak segíteni Törökország déli partvidékén. Előző nap három tűzoltó indult útnak szintén Törökországba, a levegőből való oltáshoz szükséges eszközökkel.

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton Twitter-üzenetben közölte, hogy görög hivatali partnerének segélykérő felhívására Lengyelország 46 tűzoltóautót és 146 tűzoltót küld Görögországba, hogy részt vegyenek a mediterrán országot sújtó erdőtüzek oltásában.

 

A második legnagyobb görög szigeten kritikus a helyzet

 

 

A természeti csapás egyik legnagyobb kárvallottja Évia, a második legnagyobb görög sziget. Fánisz Szpanosz, az Éviát is magába foglaló középső országrész kormányzója szombaton a Facebookon tett közzé kétségbeesett felhívást, amely szerint a lángok már lakóházakat, emberéleteket fenyegetnek, ezért még több tűzoltó repülőgépre lenne szükség.

 

„Pusztán buldózerekkel nem lehet felvenni a harcot a lángokkal”

 

– írta a kormányzó. Évia szigetén az elmúlt napokban számos települést kellett kiüríteni; olyan is előfordult, hogy a tengeren menekítették ki az embereket, mert a tűz minden szárazföldi menekülőútvonalat elzárt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.