Nyitókép: Euronews

 

Változatlan intenzitással tombolnak az erdőtüzek Görögország több térségében a vasárnapi tapasztalatok szerint. Több szigeten és a kontinensen fekvő országrészben is megállíthatatlanok a lángok a száraz nyári kánikulában.

 

Kréta szigetén Iraklion szomszédságában, Gouves falu lakóépületeit és idegenforgalmi létesítményeit is veszélyeztetik a lángok. Az oltást önkéntesként igyekeznek segíteni a helyiek. Erőfeszítésüket nem csak a csapadék hiánya nehezíti, hanem a sűrű füst is, ami rosszullétet, mérgezést okozhat.

 

A második legnagyobb görög szigeten, Évián már a hatodik napja, pusztítanak az erdőtüzek, több falu már porig égett. Ezreket mentettek ki hajóval a szigetről.

 hirdetes_300x300  

Egy helyi fiatal, Jannisz Szelimisz szerint tragikus, a véghez közeli helyzet alakult ki, amiben az állam tehetetlen.

 

Konsztantinosz Triantafillu 75 éves, szégyenletesnek nevezi a paradicsomi táj felgyújtását.

 

Sokan osztják a nyugdíjas férfi véleményét, hogy az évente fellángoló, és egyre pusztítóbb bozóttüzek gyújtogatás vagy emberi gondatlanság következményei.

 

AP Photo/Petros Karadjias

 

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sikerül ellenőrzés alá vonni a tüzeket, ott Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet. Több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak, de a főváros egyes kerületeiben hamu borítja az utcát, a füst miatt nem lehet ablakot nyitni.

 

Mikulec: Szlovákia 75 tűzoltót küldött segítségként a görög erdőtüzek oltásához

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.