Nyitókép: SITA

 

A szlovákiai fogyasztók több mint fele megváltoztatta vásárlási szokásait a koronavírus-járvány ideje alatt, derült ki a Komenský Egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia közös felméréséből.

 

Több kisebb helyett egy nagybevásárlás

 

A leggyakoribb változás, hogy több kisebb bevásárlás helyett áttértünk az egy nagy bevásárlásra. Ez főleg az 1800 eurónál magasabb tiszta bevétellel rendelkező háztartásokra volt jellemző, illetve a 65 évesnél magasaak körében. A 35-44 év közöttiek ellenben növelték a bevásárlásaik számát.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérés azt is kimutatta, hogy hajlamosak vagyunk pánikba esni, és felhalmozni készleteket. Míg 2020 novemberében ez a fogyasztók 33 százalékára volt jellemző, idén júniusban már 36 százalékukra, közülük is elsősorban a nőkre.

 

Készleteket leginkább a 18-24 év közöttiek halmoztak fel, de ugyanúgy a 65 évnél felettiek is. Kiderült az is, hogy a közös háztartásban élők vásároltak többet a kelleténél, míg a maguk élők kevesebbet.

 

Miért halmozunk fel készleteket?

 

A leggyakoribb oka, hogy tartunk a jövőtől, illetve hogy elfogy az adott termék, vagy hogy zárva maradnak az üzletek.

 

Változás történt abban is, hogy gyakrabban vásárolunk online, mi több, ez vált a „normálissá.“ A válaszadók több mint 20 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megtartja ezt a szokását a járvány lefutása után is.

 

A felmérés két fázisban, 2020 novemberében és 2021 júniusában történt 1004 illetve 1006 személy megkérdezésével.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.