Friss hírek

Heger: Szlovákia soha nem fogja elismerni a Krím-félsziget illegális annektálását

„Az idő nem mentesíti Oroszországot a tetteiért való felelősség alól”

Nyitókép: president.gov.ua

 

Szlovákia soha nem fogja elismerni a Krím jogellenes annektálását. Ezt Eduard Heger szlovák miniszterelnök jelentette be hétfőn a Kijevben rendezett „Krími Platform” elnevezésű csúcstalálkozó megnyitóján mondott beszédében.

 

“Több mint hét évvel ezelőtt Oroszország megsértette a nemzetközi jogot, és jogellenesen annektálta Ukrajna területének egy részét. Az idő nem mentesíti Oroszországot a tetteiért való felelősség alól, illetve a nemzetközi közösség azon igényétől, hogy odafigyeljen Ukrajnára.”

 

– mondta Heger, hozzátéve:

 

“A Krím Ukrajna része … Soha nem fogjuk elismerni az erőszakos határváltozásokat. Nem ismerjük el a Krím jogellenes annektálását, és teljes mértékben támogatjuk Ukrajnát a szuverenitás és területi integritás helyreállítására irányuló diplomáciai erőfeszítéseiben.”

 

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretett tett arra, hogy Ukrajna minden lehetséges politikai, jogi és mindenekelőtt diplomáciai eszközt felhasznál, hogy visszaszerezze a Krímet Oroszországtól, ám ehhez szavai szerint nemzetközi szinten is hatékony támogatásra lesz szükség.

 

Az ukrán fővárosban megrendezett „Krími Platform” csúcstalálkozón 46 ország és nemzetközi szervezetek, köztük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, magas képviselői vesznek részt.

 

Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Magyarország, Moldova, Grúzia, Szlovénia, Horvátország, Svédország és Finnország képviselteti magát államfők és miniszterelnökök szintjén.

 

Oroszország nem vesz részt a csúcstalálkozón, sőt: a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov “oroszellenes eseménynek” nevezte a hétfői „Krími Platform”-ot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

János
2021. aug. 23. 22:21

Pedig meg fogják szokni, hogy nem az övék.

varga lajos
2021. aug. 24. 07:42

Lajos Varga cCsak az a baj ezzel a nagy szlovák elvhűséggel, hogy amikor a Csallóköz a megboldogult Csehszlovákiába annektálódott, akkor egy pisszenés nem sok, de annnyi szlovák iltakozás sem volt észlelhettő.Jogos a kérdés, hogy akkor honnan,miből, milyen elvekből ered ez a mai nagy európai-szlovák elvhűség.Csak nem az elvhüjeség csemetéjével állunk szemben?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket