Nyitókép: SITA (AP Photo/Kathy Ganno)

 

Fegyverropogás a kabuli éjszakában. Ez nem csatazaj, a tálibok ünnepelték győzelmüket, miután végignézték, ahogyan az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. Ezzel lezárult az Egyesült Államok leghosszabb, 20 éven át tartó háborúja.

 

Az amerikai szállítógépek 123 ezer embert evakuálták az országból, miután a tálib fegyveresek néhány hét alatt elfoglalták egész Afganisztánt, a hónap elején végül a fővárost is.

 

A Pentagon közlése szerint egyetlen civilt sem hagytak hátra, aki el akart menekülni a iszlám szélsőségesek uralma elől.

 hirdetes_810x300  

Az utolsó C 17-es augusztus 31-re virradó éjszaka szállt fel a Hamid Karzai nemzetközi repülőtérről. Azon távozott Washington afganisztáni nagykövete és számos diplomatája.

 

Az amerikai külügyminisztert meglepte a csapatkivonást és annak következményeit bíráló kritikák özöne.

 

„Ez a művelet minden tekintetben egy globális erőfeszítés eredménye volt. Sok ország hozzájárult a légi szállításhoz, ide értve a reptéri személyzetet is. Igazán hálásak vagyunk a támogatásukért”

 

– közölte Antony Blinken.

 

„Most az amerikai katonai repülések véget értek. Az Egyesült Államok afganisztáni elkötelezettségének egy új fejezete kezdődött…. Ezt a fejezetet a diplomáciánk írja… A katonai misszió lezárult, a diplomáciai küldetés elkezdődött.”

 

Washington két évtizedes háborúja 2 ezer milliárd dollárt emésztett fel. A harcokban, merényletekben több mint kétezer amerikai katona esett el Afganisztánban. A NATO és a szövetséges erők kötelékéből 1144-en vesztették életüket.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.