Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Magyarország besegít a kerítés megépítésébe Lengyelország keleti határán, hogy kevesebb belarusz és közel-keleti menedékkérő érkezzen illegálisan az EU-ba – erről egyezett meg a lengyel és a magyar államfő. Varsó 370 kilométeresre tervezi a kerítést és már szükségállapotot is hirdetett a határ menti megyékben, valamint odavezényelte a katonaságot.

 

Látogatás a Sándor-palotában

 

Áder János köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett, a Sándor-palotában fogadta lengyel kollégáját, Andrzej Dudát. A két politikus egyetértett abban, hogy Lukasenka elnök nem szabadíthatja rá a menekülteket bosszúból szomszédaira.

  hirdetes_300x300   

 

Nekünk nem csak a lengyel határt kell megvédenünk, hanem az Európai Unió határát is, az egész schengeni zónát.

– mondta Andrzej Duda lengyel elnök.
Budapest, 2021. szeptember 9.
Áder János köztársasági elnök (j) és Andrzej Duda lengyel államfõ (b3) plenáris megbeszélést folytat a Sándor-palotában 2021. szeptember 9-én.
MTI/Bruzák Noémi

Andrzej Duda megköszönte, hogy Áder János felkínálta a magyar segítséget a határőrizet fenntartásában, üzemeltetésében, és jelezte, örömmel fogadják a magyar tapasztalatokat. Elvégre Magyarország 2015-ben egyszer már sikerrel állította meg a menekülthullámot – mondta.

 

A három tenger kezdeményezés

 

Az államfők a 7 országot és 3 tengert összekötő Via Carpatia autópálya megépítéséről is tárgyaltak. Áder János kiemelte: a közép-európai régió komoly infrastrukturális hátrányban volt a közúti és a vasúti összeköttetés, illetve az energetikai és a digitális hálózatok összekapcsolása terén 1990 előtt és az azt követő években. Hangsúlyozta: a Via Carpatia észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon. Ez a szakasz még idén el fog készülni – ígérte a magyar köztársasági elnök.

 

Lengyel, magyar két jó barát

 

Úgy tűnik, hogy az uniós bírálatok nyomására Varsó és Budapest még jobban összezárt. Lengyelország már a 4. legfontosabb gazdasági partnere hazánknak és a lengyel cégek 13 ezer magyarnak adnak munkát.

 

Többek közt ezért is döntött úgy Áder János, hogy a délutáni egyeztetéseket követően Andrzej Dudának adományozza a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét.

 

Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta az államfőt a Karmelita kolostorban. A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság kritikája volt. A testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását. Tette ezt akkor, amikor Lengyelország és Magyarország emberfeletti munkával védi az EU külső határait – ismertette Orbán Viktor sajtófőnöke a tárgyaláson elhangzottakat.

 

Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét.

– mondta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

 

A magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!