Nyitókép: MTI

 

Az évnek ebben a szakában kezdődik a pókszezon, amikor a lakásban (esetlegesen) megbúvó hímek útra kelnek, írja a HVG.

 

Míg a szeptember az ősz és vele a hűvösebb időszak közeledtét jelzi, egyes pókfajok valódi felüdülésként élik meg ezeket a napokat, ugyanis ilyenkor kezdenek „szerelmi hajszába.” Ha mostanság több pókot látunk otthonainkban, akkor ne lepődjünk meg, habár a jelenség valóban ijesztőnek tűnhet.

 

A portál egy entomológust (vagyis a rovarokkal foglalkozó szakértőt) is megkérdezett a témában, aki azt mondta, hogy a szemünk előtt feltűnő pókok általában hímek, akik az évnek ebben a szakában több „szeretetre” vágynak. A nőstények velük ellentétben egy helyben maradnak, mert nem olyan fürgék, mint a hímek.

 hirdetes_810x300  

 

A közönséges házipókok az Északi-Afrikában előforduló fajok rokonai, és ez okozza, hogy az otthonaink melegében keresnek menedéket. Azok a példányok viszont, amik a kertben, a ház ablaka alatt készítenek hálót, nem jönnek be. Richard Jones entomológus szerint még a legtisztább, legrendezettebb (családi) házban is legalább 20-40 pók fészkel. A régi ingatlanokban pedig ennél is több tanyázhat.

 

A szakértő felhívta a figyelmet az egyik leggyakoribb mítoszra, mely szerint a pókok éjjel bemászhatnak a szánkba, megcsíphetnek, megharaphatnak. Ezek – mondta – teljességgel alaptalanok. A harapásra külön kitérve azt felelte: a legtöbb otthoni pók nem tudja elég szélesre nyitni az állkapcsát, az agyaraiak pedig nem elég erősek ahhoz, hogy áthatoljanak az emberi bőrön.

 

„Kicsit olyan, mintha valaki megpróbálna beleharapni egy kosárlabdába.”

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.