Nyitókép: Sven Darmer

 

Blücher, Yorck, Gneisenau – porosz tábornokok, akiknek az a „bűnük”, hogy Napóleon ellen küzdöttek a német állam(ok) függetlenségéért. A berlini Kreuzberg kerület zöldpárti politikusai most a köztudatból is eltüntetnék őket. A „közterület demilitarizációjának” jegyében tizenkét utcanévtáblát cserélnének le a szocialisták (SPD) és a kommunista utódpárt (Die Linke) támogatásával.

 

Hanns Löhr történész szavai szerint teljesen érthetetlen, hogy a Zöldek miért épp azokra a tábornokokra vetettek szemet, akik a függetlenségért harcoltak. Az sem világos, hogy milyen jogi alapra helyezik a döntést, ugyanis a lakosság körében jelenleg nincs támogatottsága az utcanévtáblák megváltoztatásának.

 

Az már a cinizmus legalja, hogy Werner Heck, a helyi Zöldek kultúrpolitikai szóvivője a kreuzbergi felszabadítási emlékmű tövében állva vigyorral a száján közölte:

 hirdetes_400x285  

 

„Megígérhetem Önöknek, hogy nem fogjuk felrobbantani az emlékművet.”

 

Beszédes, hogy már a balos érzelmű „BZ-Berlin” napilap is „alattomos” támadásként jellemzi a Zöldek akcióját. Ahogy az is, hogy az újság által megszólaltatott lakosok közül mindössze egy török nemzetiségű berlini és egy német nyugdíjas ellenkezett, míg egy 19 éves fiatal fiú virágokról, egy 55 éves nő feministákról nevezné el az utcákat.

 

Kreuzberg zöldpárti képviselőire bizonyosan igaz a mondás, miszerint:

 

„Aki a múltat nem ismeri, az a jövőt nem érdemli.”

 

Körkep.sk/BZ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.