Visszatért a SpaceX amatőr űrhajóscsapata, három napig voltak az űrben - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Visszatért a SpaceX amatőr űrhajóscsapata, három napig voltak az űrben

Az utazás egy újabb mérföldkő az űrturizmus piacán

Nyitókép: Euronews

 

Három nap űrutazás után biztonságban visszatért a Földre a SpaceX amatőr asztronautákat szállító űrhajója, szombat este sikeresen landoltak az Atlanti-óceánon.

 

Az Inspiration4 legénysége az első kizárólag civilekből álló csapat, amely valaha is Föld körüli pályára állt. Szerdán indultak a SpaceX űrhajóskapszulájával Floridából, és helyi idő szerint szombat este 7 óra után landoltak az állam partjainál.

 

A SpaceX magánrakéta-vállalatot a Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatója, Elon Musk alapította. A cég szállította, indította és irányította az űrhajót.

SJE Nyílt nap

A kapszulát a leszállásnál négy ejtőernyő lassította, a civil űrhajósokért a vállalat csónakjai száguldottak a vízre. A leszállást a SpaceX élőben közvetítte.

 

 

Az Inspiration4

 

A civil űrhajós csapat „parancsnoka” a Shift4 Payments nevű e-kereskedelmi cég milliárdos vezérigazgatója, Jared Isaacman volt. A férfi egy nem nyilvános összegért (a Time magazin 200 millió dollárra becsülte a tételt) vette meg mind a négy ülést a Crew Dragon fedélzetén, és ő is választotta ki a három útitársát.

 

Köztük az 51 éves Sian Proctor geotudóst, aki korábban a NASA űrhajósjelöltje volt, a 29 éves orvosi asszisztens Hayley Arceneaux-t, illetve az űrkutatási adatfeldolgozó mérnök és légierős veterán Chris Sembroskit.

Az utazás egy újabb mérföldkő az űrturizmus piacán – ez már a harmadik alkalom, hogy Elon Musk cége embereket juttatott az űrbe és vissza. A küldetés igazgatója, Todd Ericson szerint a sikeres misszió után

 

“az űrutazás sokkal elérhetőbbé válik az átlagemberek, köztük a nők számára is”.

 

Naponta tizenötször kerülték meg a Földet

 

A legénységet hat hónapon át képezték az űrutazásra. Felszállásuk után mintegy három órával a kapszula elérte az 585 km-es utazó pályamagasságot: ez távolabb van a Földtől, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vagy a Hubble űrteleszkóp, sőt, ez a NASA Apollo Holdprogramjának 1972-es befejezése óta a legtávolabbi pálya, ahová ember a Földtől repült.

 

A Crew Dragon kapszula a Föld körüli pályán naponta több mint 15-ször kerülte meg a bolygót. Az utazás során adatokat gyűjtöttek a vér oxigénszintjéről, az alvásukról, a kognitív képességeikről és egyéb életjeleikről is, hogy tanulmányozzák, milyen hatással van az űrben tartózkodás azokra, akik nem hivatásos asztronauták.

 

Az utazással a Tennessee állambeli St Jude’s Children’s Research Hospital számára gyűjtenek adományokat, ahol korábban a legénység női tagját, Hayley Arceneaux-t csontrákkal kezelték – és ahol most is dolgozik. A kvartett azt tervezi, hogy elárverezik az űrbe vitt tárgyaikat, köztük egy ukulelét.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket